Γάζα: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός - Στις 16:00 η πρώτη απελευθέρωση ομήρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός - Στις 16:00 η πρώτη απελευθέρωση ομήρων
Πιθανή εμπλοκή στη διαδικασία, καθώς η Χαμάς καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τα συμφωνηθέντα όσον αφορά την αποφυλάκιση των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:25

Στις 07:00 ξεκίνησε η ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Όπως έγινε γνωστό θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Χαμάς θα περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της, η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 Ισραηλινούς ομήρους, γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, η πρώτη απελευθέρωση Ισραηλινών αναμένεται να λάβει τόπο στις 16:00 και αφορά σε 13 άτομα, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Όπως αναφέρει η Haaretz, οι 13 όμηροι αναμένεται να μεταφερθούν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, μέσω της διάβασης της Ράφα και από εκεί θα τους παραλάβουν ισραηλινά ελικόπτερα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως έγινε γνωστό, άμεσα θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, ενώ αρχικά θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τις οικογένειες τους. Με την ολοκλήρωση των ιατρικών εξετάσεων, οι ενήλικες απελευθερωθέντες θα μιλήσουν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, σε μια προσπάθεια ανάκτησης πληροφοριών αναφορικά με το μέρος της κράτησής τους.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το Reuters, το Ισραήλ από την πλευρά του θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ανάμεσά τους 24 γυναίκες και 15 έφηβους από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι κρατούμενοι θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη στρατιωτική φυλακή Ofer του Ισραήλ γύρω στις 4 το απόγευμα, δήλωσε ο Qadura Fares, Παλαιστίνιος επίτροπος για τους κρατούμενους. Σε μια τελευταία εξέλιξη που μεταφέρει η Haaretz, η πλευρά της Χαμάς καλεί το Ισραήλ να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας η ισραηλινή πλευρά πρέπει να απελευθερώσει νεαρούς κρατούμενους σύμφωνα με το χρόνο που πέρασαν στη φυλακή, με προτεραιότητα σε αυτούς που εξέτισαν μεγαλύτερη ποινή στις ισραηλινές φυλακές. Όμως σύμφωνα με τη Χαμάς, επτά από τους 15 νεαρούς προς απελευθέρωση κρατούμενους συνελήφθησαν τον περασμένο χρόνο, ενώ υπάρχουν άλλοι με περισσότερο χρόνο φυλάκισης. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, η Χαμάς έχει στραφεί προς τους μεσολαβητές της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν η εξέλιξη οδηγήσει σε κατάρρευση την ανταλλαγή.

Πάντως, σύμφωνα με τη Haaretz, παρά την έναρξη της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός, περίπου 15 λεπτά μετά τις 07:00 σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ, σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Με νεότερη ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ήταν λάθος συναγερμός, καθώς δεν υπήρξε κάποια επίθεση με ρουκέτες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού (IDF), πριν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, ο στρατός κατέστρεψε τούνελ και άλλες υπόγειες υποδομές της Χαμάς στο νοσοκομείο Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του IDF προειδοποίησε τους κατοίκους της Γάζας που εγκατέλειψαν το βόρειο τμήμα να μην επιστρέψουν σε αυτό.

Επιστρέφουν από την Αίγυπτο

Παλαιστίνιοι που είχαν εγκλωβιστεί στην Αίγυπτο, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών αρχίζουν να επιστρέφουν στη Γάζα εν μέσω της εκεχειρίας.

Στην μεθοριακή πόλη Αλ Αρίς βρισκόντουσαν 920 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ξεκίνησαν σταδιακά να επιστρέφουν στην Λωρίδα της Γάζας μέσω της συνοριακή διάβασης της Ράφα.

Στον αντίποδα, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βγουν από τη Γάζα. Πρόκειται για εκατοντάδες αλλοδαπούς και Παλαιστίνιους με δεύτερο διαβατήριο, οι οποίοι ακολουθούν αντίθετη πορεία για να περάσουν στο έδαφος της Αιγύπτου από το πέρασμα της Ράφα.

Δύο νεκροί στη Γάζα

Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, ο ισραηλινός στρατός φέρεται να συγκρούστηκε με Παλαιστίνιους που ταξίδευαν με κατεύθυνση το βορρά της Λωρίδας της Γάζας, ενάντια στις διαταγές του IDF.

Οι πηγές των ισραηλινών Μέσων, ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας και άλλοι τραυματίστηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο στρατός έκανε χρήση δακρυγόνων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι οι αναφορές ερευνώνται.

Αίγυπτος: Άμεσα παραδόσεις καυσίμων

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στον θύλακο νωρίς σήμερα το πρωί. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

Ασθενοφόρα και ανθρωπιστική βοήθεια

Καθώς τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ήδη εισήλθε στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα λίγο μετά τις 7 το πρωί. Συνολικά 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στον θύλακα.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα και άλλα τόσα που μεταφέρουν αέριο έχουν παραδοθεί μέσω της Ράφα στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα. Τις παραδόσεις αυτές ενέκρινε το Ισραήλ στο πλαίσιο της παύσης.

Στο μεταξύ 10 ασθενοφόρα έχουν σταλεί για να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από την πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Την επιχείρηση «συντονίζει και συνοδεύει» ο ΟΗΕ, επεσήμανε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Χ.

Τα ασθενοφόρα αναχώρησαν από τη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αποστολή τους είναι να απομακρύνουν ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο με 27 νεκρούς - «Εύθραυστη» η εκεχειρία

Χαμάς: Απευθύνει κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ - Νεκροί 15.000 Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμούς

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ - Επτά μαχητές της σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider