Γάζα: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο με 27 νεκρούς - «Εύθραυστη» η εκεχειρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Νέο ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο με 27 νεκρούς - «Εύθραυστη» η εκεχειρία
Νέο χτύπημα του Ισραήλ με 27 νεκρούς στη σκιά της εκεχειρίας που τίθεται σε ισχύ το πρωί της Παρασκευής. Νέο κάλεσμα της Χαμάς για κλιμάκωση της κρίσης.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από «ισραηλινό πλήγμα» σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA (το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) στην Τζαμπαλίγια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο γιατρό – ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του – στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το AFP υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF). Τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίθεση στο σχολείο της Τζαμπαλίγια μετέδωσε λίγο νωρίτερα και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως είχαν βρει καταφύγιο εκεί εκατοντάδες εκτοπισμένοι.

Στην Τζαμπαλίγια βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 156 σχολεία και δομές για να γλιτώσουν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο έλεγχος επί του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα είναι μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ με στόχο την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λίγες ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο έλεγχος (του Ισραήλ) στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακρύ πολέμου», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια, τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων σταδίων του πολέμου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από το πρωί της Παρασκευής σε ισχύ η εκεχειρία

Το νέο χτύπημα του Ισραήλ έγινε την στιγμή που ήδη έχει ανακοινωθεί πως από αύριο Παρασκευή στις 7 το πρωί, θα τεθεί σε ισχύ η ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ μια πρώτη ομάδα 13 ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους. Την έναρξη της συμφωνηθείσας ανακωχής επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία αφορά παύση εχθροπραξιών τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι. Συνολικά 50 όμηροι – γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών – που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθερωθούν το επόμενο τετραήμερο. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε να αποφυλακίσει συνολικά 150 παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Κάλεσμα της Χαμάς για κλιμάκωση της κρίσης

Λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη της συμφωνηθείσας ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ – του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που διοικεί από το 2007 τη Λωρίδα της Γάζας – απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, o Αμπού Ουμπέιντα χαιρετίζει τους «αδελφούς στην Υεμένη, στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού» και απευθύνει κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε όλα τα μέτωπα.

Τις 15.000 αγγίζουν οι Παλαιστίνιοι νεκροί - Πάνω από 6.000 παιδιά μεταξύ αυτών

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.854 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών συγκαταλέγονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες. Επιπλέον, 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τόνισε παράλληλα ότι δεκάδες πτώματα είναι σκορπισμένα σε δρόμους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατο να περισυλλεγούν και να καταμετρηθούν λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Απευθύνει κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ - Νεκροί 15.000 Παλαιστίνιοι από βομβαρδισμούς

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ - Επτά μαχητές της σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider