Κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και «βουτιά» της θερμοκρασίας – Σε ποια λιμάνια υπάρχει απαγορευτικό απόπλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους και «βουτιά» της θερμοκρασίας – Σε ποια λιμάνια υπάρχει απαγορευτικό απόπλου
Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο προκαλεί επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην βορειοανατολική ηπειρωτική και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα και οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην βορειοανατολική, ηπειρωτική και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου, το Σάββατο (18/11) στα κεντρικά και βόρεια και την Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά:

  1. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).
  2. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.

Πού είναι σε ισχύ το απαγορευτικό

Aπό το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για τα το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτηκα Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο καιρός την Κυριακή

Για την Κυριακή (19/11), στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες, βαθμιαία όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -03 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 εως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ΥΠΑΑΤ «τρέχει» τις διαδικασίες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ειδοποίηση ασφαλισμένων από τον e-ΕΦΚΑ έξι μήνες πριν από τη σύνταξη

Ο 65χρονος κροίσος που έχασε το 98% της περιουσίας του - Είχε 40 δισ. ευρώ το 2017

gazzetta
gazzetta reader insider insider