Τουρκία: Κιλιτσντάρογλου τέλος απ' το CHP- Νέος πρόεδρος ο Οζέλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Κιλιτσντάρογλου τέλος απ' το CHP- Νέος πρόεδρος ο Οζέλ
Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Νέος πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξελέγη ο Οζγκιούρ Οζέλ, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, κατά το κρίσιμο 38ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CHP έλαβε 812 ψήφους, έναντι του αντιπάλου του και νυν προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που πήρε 536 ψήφους.

Στον πρώτο γύρο της εκλογικής κούρσας ο Οζγκιούρ Οζέλ είχε τερματίσει πρώτος με τη θετική ψήφο 682 συνέδρων και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία για δύο μόνο ψήφους. Ο Οζέλ ήταν υποψήφιος της πτέρυγας που ζητά αλλαγή στο κόμμα, μετά την ήττα του CHP στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και είχε την υποστήριξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος των λεγόμενων προεδρικών, που κατήλθε στις εκλογές με το σύνθημα της ανανέωσης, είχε λάβει στον πρώτο γύρο 664 ψήφους.

Το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λίγες μόλις εβδομάδες προτού ο ίδιος προχωρήσει στην ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Πρόκειται για την πολιτική δύναμη που κατ΄εξοχήν εκφράζει σήμερα την κεμαλική ιδεολογία στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider