Μέση Ανατολή: Πάνω από 9.000 οι νεκροί στη Γάζα - Νέες διελεύσεις ξένων υπηκόων προς Αίγυπτο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέση Ανατολή: Πάνω από 9.000 οι νεκροί στη Γάζα - Νέες διελεύσεις ξένων υπηκόων προς Αίγυπτο
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε στους 9.061 ενώ 32.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο επίσημος εκπρόσωπος για το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε στους 9.061 ενώ 32.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο επίσημος εκπρόσωπος για το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 3.760 παιδιά και 2.326 γυναίκες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει και πάλι σήμερα ώστε να μπορέσουν να φύγουν περισσότεροι ξένοι. Διπλωματική πηγή δήλωσε πως περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα αναχωρήσουν από τη Γάζα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.

Το Ισραήλ, συνεχίζοντας την επίθεσή του εναντίον μαχητών της Χαμάς, βομβάρδισε τη Γάζα από στεριά, θάλασσα και αέρα στο πλαίσιο της εκστρατείας του για να εξοντώσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική οργάνωση μετά την επίθεση που αυτή πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισράηλ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και συνέλαβαν περισσότερους από 200 ομήρους.

Γάζα: Αποχώρησε προς την Αίγυπτο ομάδα πολιτών με διπλή υπηκοότητα

Νέα ομάδα ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα έφυγε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Ο Ουάιλ Αμπού Μόχσεν, εκπρόσωπος της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι δύο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά «100 ταξιδιώτες ξένων υπηκοοτήτων» διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο σήμερα το πρωί.

Αιγύπτιος αξιωματούχος στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ότι «400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες», σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Ο επικεφαλής της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης Χίσαμ Άντουαν δήλωσε επίσης ότι 400 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να διασχίσουν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα, όπως και περίπου 100 τραυματίες.

Χθες 76 Παλαιστίνιοι σε ασθενοφόρα και πάνω από 300 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Νωρίτερα σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται «να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα» και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 7.000», «πάνω από 60» υπηκοοτήτων.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών, από τους 76 Παλαιστίνιους που απομακρύνθηκαν χθες με ασθενοφόρα, οι 46 ήταν τραυματίες και οι 30 συνοδοί. Ο Χαϊράτ διευκρίνισε επίσης ότι 361 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν χθες από τη συνοριακή διάβαση της Ράφα, κι όχι 335 όπως αναφερόταν προηγουμένως.

Μεταξύ των ξένων βρίσκονται γύρω στους 30 Αυστριακούς, 4 Ιταλοί, 5 Γάλλοι όπως και Γερμανοί υπήκοοι, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι και Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει αριθμό.

Ο Μπλίνκεν και πάλι στο Ισραήλ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα για τη δεύτερη, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, επίσκεψή του στο Ισραήλ. Σχεδιάζει να συναντηθεί με ισραηλινούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αύριο, Παρασκευή, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του, αλλά επίσης για να επισημάνει εκ νέου την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των άμαχων Παλαιστινίων, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπλίνκεν θα κάνει επίσης σταθμό στην Ιορδανία, ένα από τα λίγα αραβικά κράτη που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Χθες, Τετάρτη, η Ιορδανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα. Το Ισραήλ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ιορδανίας.

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων και θα επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπισθούν δια της βίας από τη Γάζα, κάτι που ανησυχεί όλο και περισσότερο τις αραβικές χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπλίνκεν θα προωθήσει επίσης συνομιλίες που διεξάγονται από την Αίγυπτο και το Κατάρ για να εξασφαλισθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Επίσης σήμερα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετήσει, με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, ένα νομοσχέδιο για την παροχή βοήθειας ύψους 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Όμως θεωρείται δύσκολο το νομοσχέδιο αυτό να γίνει νόμος, καθώς αντιμετωπίζει την αντίθεση της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Γερουσίας και ο Λευκός Οίκος έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει ένα νομοσχέδιο 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρηματοδοτήσει την Ουκρανία, την ασφάλεια των συνόρων και ανθρωπιστική βοήθεια, επιπλέον των χρημάτων για το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Χαμάς

Η ΕΕ χαιρετίζει το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα

Μεσανατολικό: Δύο Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη

gazzetta
gazzetta reader insider insider