Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με δύο νεκρούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρυξέλλες: Νεκρός ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης με δύο νεκρούς
Η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη σε καφέ της περιοχής των Βρυξελλών Σέρμπεκ.

Τελευταία ενημέρωση 13:15

Νεκρός από τις σφαίρες Βέλγων αστυνομικών έπεσε ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στις Βρυξέλλες, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο Σουηδοί πολίτες, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV. Η αστυνομία πυροβόλησε τον δράστη σε καφέ της περιοχής των Βρυξελλών Σέρμπεκ.

Χθες το απόγευμα, ο ένοπλος άνοιξε πυρ κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» της βελγικής πρωτεύουσας σκοτώνοντας δύο άτομα που φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας. Ο 45χρονος ένοπλος Τυνήσιος τραυμάτισε επίσης και έναν τρίτο Σουηδό πολίτη σε μια βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών Ανελίς Φερλίντεν δήλωσε στο δίκτυο VRT ότι ένα αυτόματο όπλο, που βρέθηκε στο «άτομο που εξουδετερώθηκε», είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για την χθεσινή επίθεση.

Ο δράστης, ο οποίος είπε ότι λέγεται Αμπντεσαλέμ αλ Γκουιλάνι, δηλώνει σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι μαχητής του Αλάχ και σκότωσε Σουηδούς για να εκδικηθεί στο όνομα των μουσουλμάνων.

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών, λίγο μετά τις 8π.μ. (τοπική ώρα) ένας μάρτυρας ενημέρωσε την αστυνομία ότι εντόπισε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης σε κατάστημα ποτών. Στο σημείο μετέβη η αστυνομία. Κατά την επέμβαση ακούστηκαν πυροβολισμοί από αστυνομικούς και ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του στις 9:38 π.μ. Σε καφετέρια, εν τω μεταξύ, βρέθηκαν ένα όπλο και μια τσάντα με ρούχα.

Ο αγώνας για τα προκριματικά του Euro 2024 μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας διεκόπη οριστικά στο ημίχρονο για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η UEFA, ενώ οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αγωνιζόντουσαν στο δεύτερο ημίχρονο μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπατριώτες τους.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο.

Η Ευρώπη είναι «συγκλονισμένη»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι «συγκλονισμένη» μετά την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» στις Βρυξέλλες.

«Πριν από μερικά λεπτά, ήταν οι Βρυξέλλες αυτές οι οποίες χτυπήθηκαν εκ νέου από ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, που φαίνεται, τη στιγμή που μιλάμε, ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον άλλους δυο Ευρωπαίους, δυο Σουηδούς. Η Ευρώπη μας είναι συγκλονισμένη», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Τίρανα.

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στη δολοφονία την Παρασκευή καθηγητή, του Ντομινίκ Μπερνάρντ, από ριζοσπαστικοποιημένο νεαρό σε λύκειο στην Αράς, στη βόρεια Γαλλία. «Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ενώ η Γαλλία επλήγη εκ νέου από τρομοκρατική επίθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας που είχε θύμα ακριβώς καθηγητή γαλλικών», είπε. «Η βαρβαρότητα επιδίωξε να χτυπήσει ξανά (...) αυτούς που μεταλαμπαδεύουν, που διδάσκουν αυτήν τη γλώσσα η οποία εδώ και αιώνες μεταφέρει φώτα, αξίες, ελπίδες», πρόσθεσε.

Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Μέση Ανατολή: Διπλωματικό «σπριντ» εν μέσω φόβου για γενίκευση της σύγκρουσης

Πρόεδρος Ιράν: Υπάρχει πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστινίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider