Αλεξοπούλου (υφ. Μεταφορών): Τον Απρίλιο στους δρόμους τα πρώτα «πράσινα» λεωφορεία – Προτεραιότητα η ηλεκτροκίνηση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλεξοπούλου (υφ. Μεταφορών): Τον Απρίλιο στους δρόμους τα πρώτα «πράσινα» λεωφορεία – Προτεραιότητα η ηλεκτροκίνηση
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, που θα κυκλοφορήσουν το 2024 στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν πάνω από 15.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2025.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, με στόχο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2024 (140 +110 αντίστοιχα), ανέφερε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου στο 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2023, επιβεβαιώνοντας και πρόσφατο σχετικό θέμα του insider.gr για τα νέα «πράσινα» λεωφορεία και τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Αλεξοπούλου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε ήδη την προετοιμασία των τευχών προκήρυξης του δεύτερου μεγάλου διαγωνισμού προμήθειας, επιπλέον 650 λεωφορείων, διαδικασία που άρχισε στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Δουλεύουμε πάνω στο μείγμα αυτών των λεωφορείων» είπε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη εξελίσσεται, η Ελλάδα εξελίσσεται στις «πράσινες» μεταφορές. «Θεωρώ ότι, μέχρι το 2025, θα έχουμε τους αναδόχους για να την προμήθεια και των επιπλέον 650 λεωφορείων». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην προμήθεια συνολικά 1.300 νέων σύγχρονων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Πάντως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να δει το υπουργείο, όπως οι εγκαταστάσεις φόρτισης, αλλαγές σε αμαξοστάσια, άρα, πρόκειται για ένα ευρύτερο project πέραν της προμήθειας των οχημάτων.

«Οι πράσινες, ασφαλείς και έξυπνες μεταφορές είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας»

Όπως τόνισε η υφυπουργός Μεταφορών, «οι “πράσινες”, ασφαλείς και έξυπνες μεταφορές είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας» και ο άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η πολιτική του υπουργείου, προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύουμε όλες τις δράσεις για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα», σημείωσε. «Οι ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσουν τις επόμενες ημέρες ότι τα προγράμματα για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης συνεχίζονται. Στην Ελλάδα υπήρξε αύξηση 9,7% στις ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Βρισκόμαστε κοντά στον μέσο όρο των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών», ανέφερε η υφυπουργός Μεταφορών. Σημείωσε δε ότι στην Ευρώπη έχουμε τεράστια αύξηση της αγοράς. Φέτος ήδη έχουν γίνει μέχρι τώρα 5,4 εκατ. ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, δηλαδή είχαμε αύξηση αγοράς 50%- 90% σε χώρες όπως οι Γερμανία, Γαλλία κ.α. Τον Ιούνιο είχαμε +15% στην ταξινόμηση ηλεκτρικών, που ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα diesel.

Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν πάνω από 15.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2025 στην Ελλάδα. «Θα γίνει δουλειά, θα μπούνε και έργα στο RRF (σημεία φόρτισης)», ανέφερε η ίδια.

Να αναφέρουμε ότι ανέδειξε ως προτεραιότητας το θέμα της οδική ασφάλειας, με το οδικό εθνικό σχέδιο έως το 2030 είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την εκ νέου ενεργοποίηση της επιτροπής, για πιθανές αλλαγές στον ΚΟΚ και τις ποινές που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα κ.α.

Σε ότι αφορά στις καταστροφές που προκλήθηκαν στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλίας από την καταιγίδα «Daniel», η υφυπουργός ανέφερε ότι, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα πρανή και στις παράπλευρες οδούς του οδικού δικτύου, ενώ όσον αφορά στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο την Τετάρτη το απόγευμα θα δοθεί πρόσβαση στα βαρέα οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: «Δέσμια» της Κίνας η ΕΕ για τις μπαταρίες όσο και της Ρωσίας για την ενέργεια;

Greenpeace: Η Ελλάδα επένδυσε πάνω από 3 φορές περισσότερο σε δρόμους από ό,τι σε σιδηροδρόμους, από το 1995

Στην Ελλάδα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider