Η Δανία παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά F-35: Προχωρά η παράδοση των F-16 στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Δανία παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά F-35: Προχωρά η παράδοση των F-16 στην Ουκρανία
Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 προσγειώθηκαν σήμερα σε αεροπορική βάση στη Δανία, στην πρώτη παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών που παρήγγειλε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των F-16.

Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 προσγειώθηκαν σήμερα σε αεροπορική βάση στη Δανία, στην πρώτη παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών που παρήγγειλε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ για να αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο των F-16, μερικά από τα οποία η Κοπεγχάγη έχει υποσχεθεί ότι θα δοθούν στην Ουκρανία.

Επίσημοι και αξιωματικοί χειροκροτούσαν καθώς τα αεροσκάφη, με τα χρώματα της Δανικής Πολεμικής Αεροπορίας, έκαναν αρκετές υπερπτήσεις πριν προσγειωθούν στην αεροπορική βάση Skyrdstrup.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει δυτικά μαχητικά αεροσκάφη για να τη βοηθήσουν να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν πρόσφατα την έγκρισή τους στη Δανία και την Ολλανδία να παράσχουν στην Ουκρανία τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη.

Η Δανία παρήγγειλε συνολικά 27 μαχητικά αεροσκάφη F-35 έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα αντικαταστήσουν τον στόλο των 30 F-16 της χώρας, τα οποία είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, σε μια μετάβαση που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2025.

Μετά την εθιμοτυπική άφιξη τους, τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη θα παραδοθούν επίσημα στη Δανία από την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin την 1η Οκτωβρίου. Όπως έχει αναφερθεί, η Δανία και η Ολλανδία διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στον «συνασπισμό αεροσκαφών» που θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και θα συνδράμουν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων της πολεμικής αεροπορίας και μηχανικών αεροσκαφών.

Στις 20 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν επισκέφθηκαν τη στρατιωτική αεροπορική βάση Skridstrup για να επιθεωρήσουν ένα από τα F-16. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε με Ουκρανούς πιλότους που εκπαιδεύονται στα F-16.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 32.164 Ρώσοι στρατιωτικοί από την αρχή του πολέμου

Η G7 θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών

Η Βρετανία απαγορεύει επίσημα ως τρομοκρατική τη μισθοφορική οργάνωση Wagner

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider