ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι Ταλιμπάν γύρισαν το Αφγανιστάν στη «λίθινη εποχή»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι Ταλιμπάν γύρισαν το Αφγανιστάν στη «λίθινη εποχή»
Η Ανναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε στη δεύτερη επέτειο της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε στη δεύτερη επέτειο της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν καταδικάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι φονταμενταλιστές σουνίτες κυβερνούν τη χώρα, επισημαίνοντας πως τη γύρισαν στη «λίθινη εποχή».

«Δυο χρόνια διακυβέρνησης των Ταλιμπάν σημαίνουν πισωγύρισμα στην εποχή του λίθου για τον λαό του Αφγανιστάν», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της χθες Δευτέρα το βράδυ.

Εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας υποφέρουν από την πείνα και σχεδόν κάθε εβδομάδα που περνάει η de facto κυβέρνηση καταπατά κάποιο δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών ή αναιρεί κάποια ελευθερία τους, στηλίτευσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Το καθεστώς δεν πρέπει να νομίζει πως οι ενέργειές του θα μείνουν χωρίς συνέπειες, διεμήνυσε. «Εμείς, ως ΕΕ, έχουμε προσθέσει όσους απαγόρευσαν την πρόσβαση των κοριτσιών και των γυναικών στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα πάρκα στη μαύρη λίστα όσων υφίστανται κυρώσεις», θύμισε.

Η υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (το καθεστώς των Ταλιμπάν), το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο «συνεχίζουν να αποκλείουν τη μισή κοινωνία από την εργασία και τη συμμετοχή στα κοινά», πρόσθεσε.

Το παράρτημα στη Γερμανία του διεθνούς οργανισμού ΟΗΕ Γυναίκες τονίζει πως το καθεστώς των Ταλιμπάν προχώρησε στην έκδοση 50 εκτελεστικών διαταγμάτων που πλήττουν διαστάσεις της ζωής των γυναικών από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Μάιο του 2023. Στα κορίτσια και στις γυναίκες έχει πλέον απαγορευτεί η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εργασία στον δημόσιο τομέα, η δυνατότητα να πηγαίνουν σε διάφορους δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα κ.ο.κ., εξηγεί.

«Μέσω πλειάδας δρακόντειων κανονισμών, οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πρακτικά αποκλειστεί από τη δημόσια ζωή και στερούνται ευκαιρίες για το μέλλον», κατήγγειλε η πρόεδρος του παραρτήματος, η Έλκε Φέρνερ.

Η κυρία Μπέρμποκ από την πλευρά της διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν θα εγκαταλείψει τον αφγανικό λαό. «Σε περιοχές όπου μπορούμε ακόμη να φθάσουμε στον πληθυσμό, έχουμε προσφέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για προστασία και ταχεία ανθρωπιστική βοήθεια από το καλοκαίρι του 2021», ανέφερε.

Πάνω από 30.000 Αφγανοί και Αφγανές που αντιμετώπιζαν διωγμό από τους Ταλιμπάν έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Γερμανία και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την υποδοχή περισσότερων, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διπλασιάστηκε η αμερικανική παρουσία στους γερμανικούς εταιρικούς κολοσσούς μετά το κραχ του 2008

Χαβάη: Στους 99 οι νεκροί, φόβοι για διπλασιασμό των θυμάτων

Νέα δίωξη κατά Τραμπ για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 - Η 4η σε 6 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider