Τιτανικός: Στα ύψη η αγωνία για το υποβρύχιο - Στις 14:08 τελειώνει το οξυγόνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τιτανικός: Στα ύψη η αγωνία για το υποβρύχιο - Στις 14:08 τελειώνει το οξυγόνο
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή, το οξυγόνο θα εξαντληθεί στις 14:08, ώρα Ελλάδας.

Στην τελική του ευθεία έχει μπει το θρίλερ με το χαμένο τουριστικό υποβρύχιο που εξαφανίστηκε ενώ εξερευνούσε το ναυάγιο του Τιτανικού.

Καθώς το οξυγόνο των πέντε ανθρώπων που επιβαίνουν στο βαθυσκάφος αναμένεται να εξαντληθεί σε λίγες ώρες, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο του Βόρειου Ατλαντικού όπου την Τρίτη ακούστηκαν υποθαλάσσιοι «κρότοι», που θα μπορούσαν να προέρχονται από το σκάφος. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή, το οξυγόνο θα εξαντληθεί στις 14:08, ώρα Ελλάδας.

Αν και οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι ήχοι μπορεί να είναι άσχετοι με το αγνοούμενο υποβρύχιο, οι ελπίδες αναπτερώθηκαν, με μία τεράστια επιχείρηση να έχει στηθεί έτσι ώστε να εντοπιστεί το βαθυσκάφος «Titan» που εξαφανίστηκε την Κυριακή ενώ μετέφερε πέντε άτομα σε ένα τουριστικό ταξίδι στο παγκοσμίου φήμης ναυάγιο, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ενώ η «ώρα μηδέν» για τους πέντε αγνοουμένους πλησιάζει, στη «μάχη» ρίχθηκε και ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου, στον βόρειο Ατλαντικό.

Το Victor 6000 έφτασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι έχει ένα περιορισμένο χρονικό παράθυρο για να παράσχει βοήθεια αφού το οξυγόνο στο αγνοούμενο βαθυσκάφος αναμένεται ότι θα τελειώσει το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα (περίπου στις 14:00, ώρα Ελλάδας).

«Το Victor δεν είναι ικανό να σηκώσει το βαθυσκάφος από μόνο του», εξήγησε ο Ολιβιέ Λεφόρ, ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων του Ifremer, του γαλλικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου στο οποίο ανήκει το ρομπότ. Θα μπορούσε όμως να συνδέσει τον «Τιτάνα», το αυτοκαταδυόμενο σκάφος βάρους 10 κιλών, με κάποιο πλοίο που θα το έβγαζε στη συνέχεια στην επιφάνεια.

Η επαφή με τον Τιτάνα, στον οποίο επιβαίνουν πέντε άτομα, χάθηκε λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, την Κυριακή. «Το Victor είναι ικανό να κάνει οπτική έρευνα, με όλες τις κάμερες που διαθέτει. Είναι επίσης εξοπλισμένο με βραχίονες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απεγκλωβίσουν το βαθυσκάφος, εάν έχει μπερδευτεί σε καλώδια ή άλλα αντικείμενα στον βυθό», είπε ο Λεφόρ.

Το Ifremer μετείχε στην ομάδα που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού το 1985. Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, 77 ετών, που είναι μεταξύ των πέντε αγνοουμένων, εργαζόταν παλαιότερα για το Ifremer και ήταν ο κυβερνήτης της ναυαρχίδας του, του υποβρυχίου «Ναυτίλος» που χρησιμοποιήθηκε για να ερευνηθεί το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το Ifremer έστειλε στο σημείο το πλοίο Atalante, που μεταφέρει το ρομπότ, κατόπιν αιτήματος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. «Αυτή είναι η λογική των ναυτικών. Η στάση μας είναι: είμαστε κοντά, πρέπει να πάμε», εξήγησε ο Λεφόρ. Μια ομάδα 25 ατόμων χειρίζεται το ρομπότ. «Μπορούμε να εργαζόμαστε ασταμάτητα επί 72 ώρες, δεν χρειάζεται να διακόπτουμε όταν πέφτει η νύχτα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουλάχιστον 31 νεκροί εξαιτίας έκρηξης σε εστιατόριο στην Κίνα

Τα ρομποταξί «κατακτούν» τους δρόμους

Αλλάζει το σκηνικό της ψηφιακής Ελλάδας - Επτά κόμβοι καινοτομίας για το ΑΙ και τις ψηφιακές δεξιότητες

gazzetta
gazzetta reader insider insider