«Μαγνήτης» για τους ξένους εκατομμυριούχους η Ελλάδα

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαγνήτης» για τους ξένους εκατομμυριούχους η Ελλάδα
Οι ξένοι εκατομμυριούχοι επιλέγουν την Ελλάδα, με την 1.000 να προτιμούν την πατρίδα μας το 2022, ενώ επιπλέον 1.200 «χρυσές» αφίξεις να αναμένονται φέτος.

Η Ελλάδα «τραβά» τους ξένους εκατομμυριούχους, καθώς όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Henley & Partners, πέρυσι 1.000 κροίσοι επέλεξαν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός τους το 2023 θα είναι αυξημένος σε 1.200.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, «πόλοι έλξης» για τις εύπορες οικογένειες την τρέχουσα χρονιά θα αποτελέσουν η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Ελβετία, που σχηματίζουν το Top 5. Ο Καναδάς κατακτά την 6η θέση με την Ελλάδα να κατατάσσεται 7η και την δεκάδα να συμπληρώνουν οι: Γαλλία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία.

Το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας ενισχύει τη δημοτικότητά του ενώ με το ελάχιστο όριο της απαιτούμενης επένδυσης σε ακίνητα σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, να διπλασιάζεται σε 500.000 ευρώ. Στον αντίποδα, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκροές εκατομμυριούχων προβλέπεται να είναι οι: Κίνα, Ινδία, Βρετανία, Ρωσία, Βραζιλία.

Συνολικά, 122.000 εκατομμυριούχοι (ορίζονται ως άτομα που διαθέτουν πλούτο τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις) αναμένεται να μεταναστεύσουν φέτος και άλλοι 128.000 το 2024. «Γενικά, η κινητικότητα των εύπορων οικογενειών του πλανήτη επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα, με αξιοσημείωτες εξαιρέσεις τις πρώην κορυφαίες θελκτικές χώρες για τους έχοντες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο Δρ. Γεργκ Στέφεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να «χάσει» 3.200 εκατομμυριούχους το 2023, ένα νούμερο υψηλότερο ακόμη και από την Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμο κατάσταση (3.000) με αποτέλεσμα να καταστεί τρίτο στις «απώλειες» πλουσίων, πίσω μόνο την Κίνα (13.500) και την Ινδία (6.500). Μάλιστα, η «φυγή» είναι διπλάσια από εκείνη του περασμένου έτους, όταν αποχώρησαν 1.600 εκατομμυριούχοι.

Η Αυστραλία που βρίσκεται στην «κορυφή» αναμένεται να προσελκύσει 5.200 εκατομμυριούχους το 2023, και παρόλο που τα ΗΑΕ πέφτουν στη 2η θέση μετά το ρεκόρ του 2022, θα υποδεχτούν 4.500 νέοι εκατομμυριούχους. Η Σιγκαπούρη στην 3η θέση θα καλωσορίσει 3.200 εκατομμυριούχους, που αποτελεί ιστορικό υψηλό για τη χώρα, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με αναμενόμενη εισροή 2.100 εκατομμυριούχων.

Το Ισραήλ χάνει τη θέση του από το Top 10 καθώς οι εκατομμυριούχοι που θα το επιλέξουν ανέρχονται μόλις σε 600 σε σύγκριση με τους 1.100 το 2022.

Το έτος αιχμής για την πτωτική πορεία της Βρετανίας ήταν το 2017, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Πριν από αυτό, οι εκατομμυριούχοι μετανάστευαν μαζικά στη χώρα, με τον καθηγητή Τρέβορ Γουίλιαμς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Lloyds Bank να επισημαίνει πως: «ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για τα πλεονεκτήματα του Brexit, η Βρετανία έχει πολύ αφιλόξενη για τους εκατομμυριούχους». Η Σουνίτα Σινχ Νταλά της Hourani & Partners συμφωνεί, προσθέτοντας ότι «η πρωτοφανής πολιτική μεταβλητότητα, το αυξανόμενο χρέος, το δυσλειτουργικό σύστημα υγείας, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και ένα κακό κλίμα γενικά, πλήττουν την εικόνα του Λονδίνου».

«Τα μαθήματα για όσους ελπίζουν να προσελκύσουν εκατομμυριούχους είναι ξεκάθαρα: Η πολιτική σταθερότητα, τα καθεστώτα χαμηλής φορολογίας και ο βαθμός προσωπικών ελευθεριών, αποτελούν βαρόμετρα για εκείνους. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα μετεγκατάστασης εκατομμυριούχων. Αλλά με τις εκλογές σε πολλές βασικές δυτικές χώρες τους επόμενους 18 μήνες, οι εκατομμυριούχοι διατηρούν στάση αναμονής, με τα βλέμματά τους στραμμένα ιδιαιτέρως στους Αγγλοσάξονες» διαμηνύει ο βραβευμένος δημοσιογράφος Μίσα Γκλένι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από το «είσαι άνεργος» στα 8,4 δισ. ευρώ - Ο CEO της Airbnb διέψευσε τη μητέρα του

«Έβγαζα 1 εκατ. την ημέρα από άθλια διαμερίσματα» - Η «κομπίνα» μιας 74χρονης κτηματομεσίτριας

Από ντελιβεράς στην Pizza Hut και χωρίς πτυχίο, έγινε «γίγαντας» 1 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider