Ισπανία: Η άνοιξη του 2023 ήταν η θερμότερη όλων των εποχών

Newsroom
Μοιράσου το
Ισπανία: Η άνοιξη του 2023 ήταν η θερμότερη όλων των εποχών
H μέση θερμοκρασία στην Ισπανία διαμορφώθηκε στους 14,2 βαθμούς Κελσίου, 1,8 βαθμούς υψηλότερη από τον διαχρονικό μέσο όρο. 

Την πιο ζεστή άνοιξη στα χρονικά της κατέγραψε η Ισπανία για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (AEMET).

Για την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου η μέση θερμοκρασία στην Ισπανία διαμορφώθηκε στους 14,2 βαθμούς Κελσίου, 1,8 βαθμούς υψηλότερη από τον διαχρονικό μέσο όρο.

Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό μέσης θερμοκρασίας στη χώρα κατά τη διάρκεια της άνοιξης είχε καταγραφεί το 1997, με 13,9 βαθμούς Κελσίου.

Η ακραία ζέστη, η οποία κατέκλυσε την Ιβηρική χερσόνησο και τμήματα της Βόρειας Αφρικής, εκτόξευσε τις θερμοκρασίες σε επίπεδα ρεκόρ για τον Απρίλιο, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στη νότια Ισπανία.

Τότε, η AEMET δήλωσε ότι ήταν ο ξηρότερος και θερμότερος Απρίλιος της Ισπανίας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1961.

Από τα μέσα Μαΐου, ωστόσο, η ξηρασία υποχώρησε ελαφρώς με την άφιξη μιας ασυνήθιστα υγρής περιόδου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Η επιφάνεια των ωκεανών γνώρισε τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί

Η επιφάνεια των ωκεανών γνώρισε τον θερμότερο Μάιο που έχει ποτέ καταγραφεί, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Copernicus.

«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών φθάνουν ήδη σε ύψη ρεκόρ και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία όλων των ελεύθερων πάγου θαλασσών ήταν τον Μάιο του 2023 υψηλότερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον Μάιο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).

Η ανακοίνωση βασίζεται στις αναλύσεις μέσω υπολογιστή πλήθους μετρήσεων που προέρχονται από δορυφόρους, αλλά και από πλοία, αεροπλάνα ή μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί η υπηρεσία Copernicus ανατρέχουν μέχρι το 1950.

Ως προς τις θερμοκρασίες ολόκληρης της υδρογείου, ο Μάιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ο Μάιος του 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε το φαινόμενο El Niño που συνεχίζει να αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό», εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Το El Niño είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά την περίοδο 2018-2019 και έδωσε την θέση του σε ένα επεισόδιο La Niña που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια και προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.

Στις αρχές του Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας έκανε την εκτίμηση ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες το El Niño να αναπτυχθεί από σήμερα μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% από σήμερα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση για τέλος στους αγοραστές πετρελαίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Γερμανία: Η αιολική ενέργεια πήρε την πρωτιά για το α' τρίμηνο του 2023, μετά από 3 χρόνια

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider