Ινδονησία: Πρότεινε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ινδονησία: Πρότεινε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης
Σύμφωνα με το ινδονησιακό σχέδιο, την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας πρότεινε σήμερα ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών.

Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο ζήτησε από τους υπουργούς Άμυνας και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί στη Σιγκαπούρη για τη διάσκεψη για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι- Λα, να εκδώσουν απόφαση που θα ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο ίδιος πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο πολλών σημείων το οποίο περιλαμβάνει «την εφαρμογή εκεχειρίας στις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή οι αντιμαχόμενες πλευρές» και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης αφού οι δύο πλευρές αποσυρθούν κατά 15 χιλιόμετρα από τις τρέχουσες θέσεις τους.

Την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για «οριστούν αντικειμενικά οι επιθυμίες της πλειοψηφίας των κατοίκων των διάφορων αμφισβητούμενων περιοχών».

Ο Πραμπόβο πρότεινε εξάλλου ο Διάλογος του Σάνγκρι- Λα να καταλήξει σε μια ανακοίνωση «που θα καλεί τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Η πρόταση της Ινδονησίας ακολουθεί την επίσκεψη του προέδρου της χώρας Τζόκο Ουιντόντο πέρυσι στη Μόσχα και το Κίεβο, μετά την οποία προσφέρθηκε να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε ότι αν σταματήσει η στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, ο πόλεμος θα τερματιστεί γρήγορα, αλλά με την εδαφική της ακεραιότητα να έχει πληγεί.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία διότι δεν επιθυμούμε (…) την ειρήνη της παράδοσης, την ειρήνη του ισχυρότερου», τόνισε ο Μπορέλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, το οποίο προβλέπει την απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Ίχορ Ζόφκφα, επεσήμανε ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για μια εκεχειρία που θα προβλέπει τη διατήρηση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider