Ιράκ: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση της θητείας του κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιράκ: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση της θητείας του κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν
Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 18 Νοεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ έκρινε «αντισυνταγματική» την παράταση, για έναν χρόνο, της θητείας του κοινοβουλίου του Ιρακινού Κουρδιστάν – το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί το φθινόπωρο του 2022 – και χαρακτήρισε «άκυρες» όλες τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν έκτοτε από τους βουλευτές.

Οι εκλογές για την ανανέωση των 111 εδρών του κοινοβουλίου της Αρμπίλ θα έπρεπε να γίνουν το φθινόπωρο του 2022 όμως λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK), αναβλήθηκαν για έναν χρόνο. Τα δύο κόμματα είχαν έρθει σε αντιπαράθεση για τον νέο εκλογικό νόμο, κυρίως για το πώς θα καθορίζονταν οι εκλογικές περιφέρειες. Στις 22 Μαΐου φέτος βουλευτές των δύο κομμάτων διαπληκτίστηκαν εντός του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, ένδειξη ότι μια συμφωνία μεταξύ τους δεν διαφαίνεται σύντομα στον ορίζοντα.

Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 18 Νοεμβρίου.

Με τη σημερινή απόφασή του, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ιράκ Τζασέμ Μοχάμεντ Αμπούντ θεωρεί «αντισυνταγματική» την παράταση της θητείας των βουλευτών. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι σήμερα «είναι άκυρες από συνταγματικής άποψης», πρόσθεσε.

Το PDK, που κυριαρχείται από την οικογένεια Μπαρζανί διαθέτει 45 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο και το UPK, της οικογένειας Ταλαμπανί, 21. Το κοινοβούλιο του αυτόνομου Κουρδιστάν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην τοπική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ ψηφίζει και τοπικούς νόμους.

Στο παρελθόν πάντως το Κουρδιστάν έχει αγνοήσει αποφάσεις του ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως εκείνη του Φεβρουαρίου του 2022 που έκρινε αντισυνταγματικό τον τοπικό νόμο για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider