Ρωσία: Δόθηκε χάρη σε 5.000 εγκληματίες που πολέμησαν στην Ουκρανία για λογαριασμό της Wagner

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Δόθηκε χάρη σε 5.000 εγκληματίες που πολέμησαν στην Ουκρανία για λογαριασμό της Wagner
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας,Γιεβγκένι Πριγκόζιν, μόλις το το 0,31% όσων έλαβαν χάρη διέπραξε ξανά έγκλημα.

Περισσότεροι από 5.000 πρώην εγκληματίες έλαβαν χάρη, αφού ολοκλήρωσαν τα συμβόλαιά τους για να πολεμήσουν στη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε το Σάββατο ο ιδρυτής της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα Wagner, που αρχικά στελεχώθηκε από βετεράνους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανέλαβε πολύ πιο σημαντικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας αφού ο ρωσικός στρατός υπέστη μια σειρά από ταπεινωτικές ήττες πέρυσι.

Ο Πριγκόζιν αναδύθηκε από τις σκιές και στρατολόγησε χιλιάδες άνδρες από τις φυλακές, προσφέροντάς τους την ευκαιρία της ελευθερίας με αντάλλαγμα να υπηρετήσουν σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες μάχες στην Ουκρανία.

«Προς το παρόν, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν αφεθεί ελεύθεροι καθώς του δόθηκε χάρη μετά την ολοκλήρωση των συμβάσεων τους με την Wagner», είπε ο Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα ηχητικό απόσπασμα που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι μόλις το 0,31% όσων έλαβαν χάρη, αφού ολοκλήρωσαν την υπηρεσία τους στη Wagner Βάγκνερ προχώρησαν στη διάπραξη εγκλημάτων, ποσοστό που όπως είπε ήταν 10-20 φορές μικρότερο από το αναμενόμενο.

Ο Πριγκόζιν, που μερικές φορές αποκαλείται ως ο «σεφ του Πούτιν» για τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας του, είναι ο πιο ισχυρός από μια ομάδα συμμάχων του Ρώσου προέδρου που τώρα ελέγχουν τους ουσιαστικά ιδιωτικούς στρατούς, που στρατολογούν κορυφαίους στρατιωτικούς, πρώην κατασκόπους και καταδίκους.

Φωτογραφία Getty Images/Idela Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider