Αξιοποιώντας τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και τις διαθέσιμες ευκαιρίες.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σημαντικό φορέα καινοτομίας στη χώρα μας. Παράλληλα, βέβαια, αποτελούν πηγή ανάπτυξης και για την ευρωπαϊκή οικονομία, σε μία εποχή που για τις δραστηριότητες μίας επιχείρησης δεν υπάρχουν πλέον σύνορα. Με προκλήσεις όπως η ψηφιακή μετάβαση αλλά και η πράσινη ανάπτυξη να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην πορεία μίας επιχείρησης σήμερα, είναι σημαντικό για μία ΜμΕ να αναζητά και να βρίσκει ευκαιρίες, ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό το ταχύτατα μεταβαλλόμενο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον που θα της επιτρέψει να αναδειχθεί σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Φυσικά, για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται στήριξη από την πολιτεία, αλλά και σχετικές πολιτικές που έχουμε δει να δίνουν το «παρών» πλέον και στη χώρα μας.
Προσπάθειες στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η σημασία των κοινοτικών πόρων
Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να έχουν τα εργαλεία εκείνα που απαιτούνται για να δουν το μέλλον με αισιοδοξία. Παρά τις δυσκολίες και τις συγκυρίες που, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη, είναι σημαντικό το ότι οι επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά έχουν δείκτες που θεωρούνται αισιόδοξοι και σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων 2022) κατατάσσει τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις στους ευνοημένους της περιόδου χάρη στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε περίπου 10%, τη στιγμή που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση 4,9% και τον προηγούμενο χρόνο η αύξηση ήταν μηδενική.
Αναμφισβήτητα, ένας από τους σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης κάθε επιχείρησης είναι οι κοινοτικοί πόροι.
Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να αξιοποιούνται σωστά οι πόροι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να έχουν τις ευκαιρίες εκείνες που χρειάζονται για να κερδίσουν το στοίχημα της εξέλιξης και της ανταγωνιστικότητας. Εν έτει 2023, τρέχουν προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου, του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπορούν να βοηθήσουν τις ΜμΕ να αναπτυχθούν και να είναι ανταγωνιστικές ακόμη και στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Μόνο το νέο ΕΣΠΑ διαθέτει δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύεται και με προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που τρέχουν ήδη και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους. Συνεργασίες με υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), μπορούν να προσφέρουν προγράμματα που συντελούν σε περαιτέρω ανάπτυξη, βοηθώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξελιχθούν. Είναι σημαντικό ότι τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στα προγράμματα αυτά έχουν προσαρμοστεί με στόχο την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων εταιρειών, οπότε είναι σημαντικό να μπορεί κάθε επιχείρηση να έχει γνώση των διαθέσιμων λύσεων, αλλά και τους κατάλληλους συμβούλους ώστε να επιλέξει αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της.
Ευκαιρίες υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Αξιοποιώντας τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και τις διαθέσιμες ευκαιρίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της καινοτομίας και να έχουν σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες εξέλιξης. Η Eurobank αφουγκράζεται τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσφέρει ουσιαστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη για την ανάπτυξή τους. Με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και εξειδικευμένη καθοδήγηση για να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα (InvestEU, Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, ΕΣΠΑ κ.λπ.) σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και κρατικούς φορείς.
Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που προσφέρει το νέο πρόγραμμα «InvestEU SME Competitiveness-Ανταγωνιστικότητα ΜμΕ» για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε κεφάλαιο κίνησης και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως €50 εκατ. ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν ξεπερνάει τα €43 εκατ. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. και εξασφαλίζει προνομιακή τιμολόγηση για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης για κεφάλαιο κίνησης αλλά και επενδύσεις, καθώς το ύψος του δανείου ξεκινάει από 10.000 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως 1 εκατ. ή και περισσότερο. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για κεφάλαιο κίνησης και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η Eurobank προσφέρει προνομιακό επιτόκιο σε σχέση με το ισχύον στα υπόλοιπα προγράμματα χρηματοδότησης, καθώς και μειωμένες εξασφαλίσεις λόγω της εγγύησης του ΕΤαΕ.
Υπάρχουν τρόποι για επενδύσεις που αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν με τις σωστές επενδύσεις να κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου, καθώς επιταχύνεται η επενδυτική άνοιξη της χώρας, η Eurobank αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βέλτιστη αξιοποίηση ισχυρών αναπτυξιακών μηχανισμών στήριξης επενδύσεων, όπως το ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και τα εγγυοδοτικά προγράμματα μέσω του InvestEU, επιτρέποντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δουν τα επόμενά τους βήματα με αισιοδοξία και θετικές προοπτικές