Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπ. Άμυνας του NATO - Τι δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπ. Άμυνας του NATO - Τι δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος
Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από 14 έως 15 Φεβρουαρίου 2023, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, από 14 έως 15 Φεβρουαρίου 2023, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά την πρώτη άτυπη συνεδρίαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε την κομβική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Τόνισε επίσης ότι, σε αυτή τη φάση του πολέμου, η ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθίσταται επιτακτική.

Επίσης, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της Διεθνούς Κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα παράσχει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Για την αμυντική ενίσχυση και την αποτροπή του ΝΑΤΟ, τόνισε τη σημασία μιας προσέγγισης 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στη Συμμαχία.

Εξέφρασε, δε, την πεποίθησή του ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα είναι παρούσες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, ως μέλη της Συμμαχίας.

Χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για συντονισμό και υποστήριξη της προστασίας των υποθαλάσσιων υποδομών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενώ ανέφερε, ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις για πρόσκτηση οπλικών συστημάτων, Έρευνα και Ανάπτυξη άνω του 20%.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς την Τουρκία, για τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού στη γείτονα χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα προσέφερε αμέσως τη συνδρομή της στο έργο διάσωσης.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ και Βουλγαρίας Ντιμιτάρ Στογιάνωφ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόλτενμπεργκ: Πιο σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν σύντομα στo NATO, παρά ταυτόχρονα

Προς αύξηση των αμυντικών δαπανών για το NATO «έδειξε» ο Στόλτενμπεργκ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider