Ισραήλ: Ογκώδεις διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Ογκώδεις διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν αυτή την ώρα στην Ιερουσαλήμ μπροστά στο ισραηλινό Κοινοβούλιο κατά ενός νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προβλέπει αύξηση της λαβής της πολιτικής εξουσίας στη δικαιοσύνη.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν αυτή την ώρα στην Ιερουσαλήμ μπροστά στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ κατά ενός νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προβλέπει αύξηση της λαβής της πολιτικής εξουσίας στη δικαιοσύνη.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Να σώσουμε την ισραηλινή δημοκρατία», οι διαδηλωτές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους ενώ η νομοθετική Επιτροπή άρχισε να ψηφίζει ορισμένες διατάξεις του κειμένου που παρουσίασε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ψηφοφορία σε πρώτη ανάγνωση.

Οι διοργανωτές του κινήματος αμφισβήτησης θεωρούν πως η μεταρρύθμιση αυτή θέτει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και έχουν απευθύνει επίσης κάλεσμα για εθνική απεργία σήμερα.

Ο Νετανιάχου επανήλθε στην εξουσία στα τέλη Δεκεμβρίου αναλαμβάνοντας επικεφαλής μιας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ, η οποία προήλθε από μια συμμαχία ανάμεσα στο κόμμα του, το Λικούντ (δεξιά), ακροδεξιά κόμματα και εβραϊκούς υπερορθόδοξους σχηματισμούς.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν ανακοίνωσε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης εναντίον του οποίου διαδηλώνουν κάθε Σάββατο το βράδυ δεκάδες διαδηλωτές, κυρίως στο Τελ Αβίβ, αλλά και στην Ιερουσαλήμ ή στη Χάιφα (βόρειο Ισραήλ).

Το σχέδιο προβλέπει αύξηση της εξουσίας των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών και περιορίζει σημαντικά την ικανότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει νόμους και αποφάσεις της κυβέρνησης.

Μια ρήτρα «παρέκκλισης» επιτρέπει ως εκ τούτου στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει με απλή πλειοψηφία μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του κρίνουν ως πολιτική.

Ο Νετανιάχου είναι ο ίδιος κατηγορούμενος σε αρκετές υποθέσεις για διαφθορά. Αν εγκριθεί, η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να 'σπάσει' ενδεχόμενη καταδίκη του, υποστηρίζουν οι ενάντιοι στο νομοσχέδιο.

Χθες Κυριακή το βράδυ ο ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα και κάλεσε σε διάλογο προκειμένου να τεθεί τέλος στην «πόλωση» που διχάζει, όπως είπε, τη χώρα.

«Είναι δυνατό να καταλήξουμε σε συναίνεση», δήλωσε προτείνοντας να ανασταλεί η νομοθετική διαδικασία προκειμένου να διεξαχθούν συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Νομιμοποιεί 9 οικισμούς εποίκων στη Δυτική Όχθη - Επιδρομές στη Γάζα

Ουκρανία: Το δίκτυο ενέργειας καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα καλεί τους Αμερικανούς να φύγουν αμέσως από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider