Ρωσία: Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να ετοιμασθούν καταφύγια σε όλη την επικράτεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να ετοιμασθούν καταφύγια σε όλη την επικράτεια
Σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας άρχισαν οι επιθεωρήσεις και οι επισκευές καταφυγίων σύμφωνα με την εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο να εκσυγχρονισθούν όλες αυτές οι υποδομές που έχουν καταρρεύσει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας άρχισαν οι επιθεωρήσεις και οι επισκευές καταφυγίων σύμφωνα με την εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο να εκσυγχρονισθούν όλες αυτές οι υποδομές που έχουν καταρρεύσει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Για τις προετοιμασίες αυτές μίλησαν αρκετοί εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι στην εφημερίδα The Moscow Times.

Στη Ρωσία υπάρχουν χιλιάδες καταφύγια, ενισχυμένα υπόγεια και άλλοι ασφαλείς υπόγειοι χώροι, πολλά από τα οποία είναι παροπλισμένα εδώ και δεκαετίες. Όμως, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να δαπανούν εκατοντάδες εκατομμύρια ρούβλια για να τα καταστήσουν και πάλι λειτουργικά.

«Η απόφαση για την επιθεώρηση του δικτύου των καταφυγίων πολέμου ελήφθη από την κυβέρνηση την άνοιξη», δήλωσε ένας Ρώσος αξιωματούχος, επικαλούμενος πληροφορίες από κυβερνητικές συσκέψεις που έγιναν για το θέμα αυτό. «Η εντολή για την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας επιθεωρήσεων και καθαρισμού δόθηκε στο Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, στο Υπουργείο Άμυνας και σε [άλλα] υπουργεία». Αν και οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ανακοινώσει δημοσίως μια εθνική εκστρατεία για την αναβάθμιση των καταφυγίων, αξιωματούχοι λένε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Η εφημερίδα The Moscow Times μίλησε με τέσσερις νυν και πρώην Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι αναβαθμίσεις πραγματοποιούνται κατόπιν εντολών της Μόσχας. Οι επιθεωρήσεις και οι επισκευές άρχισαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και θα συνεχιστούν μέχρι το 2023, δήλωσε ένας νυν αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Την ύπαρξη της εντολής για την αναβάθμιση των καταφυγίων που δόθηκε από τη Μόσχα επιβεβαίωσε στην εφημερίδα The Moscow Times, μεταξύ άλλων, ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης μιας από τις πιο ανατολικές περιοχές της Ρωσίας, που απέχει πάνω από 7.000 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. «Υπήρξε εντολή από τη Μόσχα να γίνουν αυτές οι εργασίες παντού - επιθεώρηση και επισκευές» δήλωσε.

Ένας πρώην αξιωματούχος που μίλησε στους Moscow Times συνέδεσε το ενδιαφέρον του κράτους για τα καταφύγια με τους αυξημένους φόβους για πυρηνικό πόλεμο μετά τη διαταγή του Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ύψιστο συναγερμό» στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εφημερίδα γράφει ότι στον ιστότοπο δημοσίων έργων υπάρχουν εκατοντάδες διαγωνισμοί για την αναβάθμιση των καταφυγίων βομβών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, γράφουν οι Moscow Times σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψουν τον πανικό, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των επισκευών στα καταφύγια. Για παράδειγμα, αξιωματούχοι στην περιοχή του Σαράτοφ, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, άρχισαν τον Δεκέμβριο να χαρακτηρίζουν τα καταφύγια «κατοικίες σε βάθος». Αντίθετα, στο Νίζνι Ταγκίλ τοποθέτησαν πινακίδες σε εμφανή σημεία κατά μήκος του δρόμου που δείχνουν την κατεύθυνση προς τα καταφύγια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.