Πηγές υπ. Πολιτισμού: Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πηγές υπ. Πολιτισμού: Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Μία τέτοια συμφωνία θα προβλέπει την αποστολή στην Αθήνα ενός μέρους των γλυπτών -εκ περιτροπής- για αρκετά χρόνια - «Δεν ισχύει» λέει η Αθήνα.

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, τερματίζοντας μια διαμάχη που χρονολογείται από το 1800, με την Αθήνα ωστόσο να διαψεύδει.

Μία τέτοια συμφωνία θα προβλέπει την αποστολή στην Αθήνα ενός μέρους των γλυπτών -εκ περιτροπής- για αρκετά χρόνια, όπως γνωστοποιούν άτομα που γνωρίζουν το θέμα και δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επειδή η συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Σε αντάλλαγμα, το μουσείο του Λονδίνου θα λάβει άλλα αντικείμενα ως «δάνειο» και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα. Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ παράλληλα και τα logistics της μετακίνησης των έργων είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκη.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε, την περασμένη χρονιά, με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα έλαβε πίσω 161 έργα τέχνης.

Δαψεύδει η Αθήνα

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», αναφέρουν από την πλευρά τους πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τρία θραύσματα του Παρθενώνα επιστρέφονται από το Βατικανό

Προ ημερών, ιταλικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες, στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο, τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το πρώτο θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans, είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, τέλος, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Από την πλευρά του, το ΥΠΠΟΑ και ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης χαιρέτισαν την απόφαση Πάπα Φραγκίσκου, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα - τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

«Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Στη ''δωρεά'' του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος» τονίζει η ανακοίνωση με την οποία το ΥΠΠΟΑ και προσωπικά η υπουργός Λινά Μενδώνη εκφράζουν «ευγνωμοσύνη για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου». «Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε χαμηλό 13,5 ετών η δραστηριότητα της μεταποίησης τον Δεκέμβριο

«Μακροπρόθεσμη υποστήριξη» στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο Σούνακ

Βρετανία: Ρεκόρ χριστουγεννιάτικων πωλήσεων για την Aldi - «Στήριγμα» από τις εκπτώσεις και το Μουντιάλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider