ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη διαγραφή κινεζικών μετοχών από τα ταμπλό της Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη διαγραφή κινεζικών μετοχών από τα ταμπλό της Wall Street
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εξετάζουν την κατάσταση και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση τους - μια απειλή που έγινε πιο σοβαρή μετά τη διάταξη που ψηφίστηκε την Παρασκευή. 

Αυξάνεται η πίεση του αμερικανικού Κογκρέσου στις κινεζικές εταιρείες, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στους οικονομικούς ελέγχους τους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Κογκρέσο ψήφισε την Παρασκευή νομοθεσία για να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση εταιρειών από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τον Nasdaq, εάν οι ρυθμιστικές αρχές της Ουάσιγκτον δεν μπορέσουν να επανεξετάσουν πλήρως τα αναγκαία ελεγκτικά έγγραφα. Μετά από μήνες αυξημένης έντασης, η κατάσταση εκτονώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν το Συμβούλιο Λογιστικής Εποπτείας των Εταιρειών Δημοσίου Ενδιαφέροντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απέκτησε επαρκή πρόσβαση σε έγγραφα ελέγχου από εταιρείες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, για πρώτη φορά.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εξετάζουν την κατάσταση και θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση τους - μια απειλή που έγινε πιο σοβαρή μετά τη διάταξη που ψηφίστηκε την Παρασκευή.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ είχαν διαφωνίες για το θέμα εδώ και χρόνια, με το Πεκίνο να επικαλείται ανησυχίες για την εθνική του ασφάλεια. Η τελευταία διάταξη - που περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο κρατικής χρηματοδότησης 1,7 τρισ. δολ. - επιταχύνει τη διαδικασία διαγραφής από τις αμερικανικές αγορές στα δύο χρόνια, από τρία προηγουμένως και θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 200 εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ.

«Παλεύω για περισσότερη λογοδοσία για τις εταιρείες από το εξωτερικό που χρησιμοποιούν αμερικανικά κεφάλαια», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι, που πίεσε για την αλλαγή, σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αποκτούν επιτέλους τη δύναμη να «υπενθυμίζουν στην Κίνα ότι το να παίζεις το παιχνίδι με βάση τους κανόνες δεν είναι προαιρετικό», πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σύντομα τη νομοθεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαγιορκίνης: Δεν βλέπω κίνδυνο από την Κίνα – Μικρό πλεονέκτημα για το νέο στέλεχος στις ΗΠΑ

Μάικλ Μπέρι (The Big Short): Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider