Ιταλία: «Ισιώνει» ο Πύργος της Πίζας - Πλησιάζει η ευθυγράμμισή του

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: «Ισιώνει» ο Πύργος της Πίζας - Πλησιάζει η ευθυγράμμισή του
Ο κεκλιμένος πύργος που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1173 έχει ευθυγραμμιστεί μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες κατά 1,6 ίντσες ή αλλιώς 4,064 εκατοστά.

Αλλαγές έρχοβται τα επόμενα χρόνια σε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας, τον Πύργο της Πίζας.

Σύμφωνα με έρευνα που αναδημοσιεύεται στη βρετανική Mirror, ο κεκλιμένος πύργος που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1173, αποτέλεσε κομμάτι ενός ευρύτερου συγκροτήματος της καθολική εκκλησίας και είναι γνωστός για την κλίση που λαμβάνει, έχει ευθυγραμμιστεί μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες κατά 1,6 ίντσες ή αλλιώς 4,064 εκατοστά.

Η κλίση κατά τεσσάρων μοιρών, που έδινε την εικόνα στους επισκέπτες ότι ο διάσημος Πύργος ήταν έτοιμος να πέσει οριζόντια, είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια μηχανικούς και ιστορικούς, οι οποίοι εργάζονταν - επί 11 χρόνια συγκεκριμένα - για να σταθεροποιήσουν το δημοφιλές Ιταλικό αξιοθέατο. Οι μηχανικοί, μάλιστα, είχαν καταφέρει από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ευθυγράμμισής του το 2001, να τον «ισιώσουν» κατά 15 ίντσες ή αλλιώς 38.1 εκατοστά.

Πώς το κατάφεραν

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, οι μηχανικοί κατάφεραν να τον ευθυγραμμίσουν, τοποθετώντας εκατοντάδες τόνους αντιβάρων από μόλυβδο στη βάση του Πύργου και βγάζοντας αρκετό χώμα από τα θεμέλια. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Opera Primaziale della Pisana, στα 21 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ο Πύργος ευθυγραμμίστηκε κατά 1,6 ίντσες. Ο οργανισμός συντήρησης δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο National Associated Press Agency ότι «δε συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για την κατάσταση του Πύργου».

Ο Nunziante Squeglia, καθηγητής γεωτεχνικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, δήλωσε ότι το προηγούμενο έργο βοήθησε τον πύργο να ευθυγραμμιστεί και άλλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάπας Φραγκίσκος για Ουκρανία: Δυστυχώς κάποιοι προτιμούν να υπακούσουν σε άλλα δίκαια

Ιταλία: Πέθανε ο πρόεδρος του ΣτΕ και πρώην ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι

Παραδοχή Μασκ για Twitter: «Έκανα γκάφες, είμαι καινούργιος εδώ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider