Κύπρος: Αρχιεπισκοπικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Αρχιεπισκοπικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου
Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο
Έξι Μητροπολίτες διεκδικούν την ψήφο των λαϊκών.

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο, με τη διαδικασία να προβλέπει την επιλογή τριών Ιεραρχών (Tριπρόσωπο) από τους πολίτες, που μετά την σημερινή καθολική ψηφοφορία, θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία και θα εκλέξει το νέο Αρχιεπίσκοπο Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου.

Οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο των λαϊκών είναι οι Μητροπολίτες:

-Πάφου Γεώργιος,

-Κυρηνείας Χρυσόστομος,

-Λεμεσού Αθανάσιος,

-Μόρφου Νεόφυτος,

-Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος,

-Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Οι 942 κάλπες σε αντίστοιχα κέντρα ανοίγουν στις 10.00 το πρωί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας και κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας το μεσημέρι (13:00-14:00), ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης μιας ώρας σε περίπτωση που δεν παρατηρηθεί αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 που είναι εγγεγραμμένοι στον Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 550.000 και μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την επίδειξη είτε δελτίου ταυτότητας είτε εκλογικού βιβλιαρίου. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει πού ψηφίζει, εφόσον κάθε ψηφοφόρος πληκτρολογήσει αριθμό ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης στο link https://poupsifizis.cy.net/.

Οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες θα λάβουν ένα ψηφοδέλτιο που θα φέρει τη φωτογραφία και θα αναγράφει τα ονόματα και των 6 υποψηφίων. Θα ψηφίζουν εντός του παραβάν τον έναν υποψήφιο που επιθυμούν, βάζοντας σταυρό (+), ή νι (ν), ή χι (Χ). Όπως διευκρινίστηκε από τους αρμοδίους, μόνο έναν εκ των έξι υποψηφίων μπορεί ο κάθε ψηφοφόρος να ψηφίσει, αλλιώς το ψηφοδέλτιό του θα θεωρηθεί άκυρο.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών Ιωάννης Χαριλάου το τελικό αποτέλεσμα πρόκειται να ανακοινωθεί απόψε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς η ώρα. Απηύθυνε, δε, έκκληση για διατήρηση του ήπιου κλίματος μέχρι και την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων. Πάντως, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο κος Χαριλάου, δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει προεκλογικές δραστηριότητες πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Εξού και τα μηνύματα που αναμένεται να στείλουν οι έξι υποψήφιοι για το χρίσμα μετά το πέρας της σημερινής Λειτουργίας στους ναούς τους.

350 μέλη της Αστυνομίας Κύπρου θα βρίσκονται επί ποδός σε όλες τις επαρχίες με επίκεντρο την Αρχιεπισκοπή και με στόχο την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας μέσα και έξω από τα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

Μετά την επιλογή του "Τριπρόσωπου", των τριών δηλαδή που θα αναδειχθούν από τους έξι, θα δοθεί χρονικό περιθώριο 72 ωρών, για την υποβολή τυχόν ενστάσεων.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου αφού παρέλθουν οι 3 μέρες, εντός 5 ημερών θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να συνεδριάσει για να μελετήσει τις ενστάσεις, να επικυρώσει το αποτέλεσμα και να καταρτίσει το Tριπρόσωπο. Ακολούθως εντός 3 ημερών, οι 16 Ιεράρχες που απαρτίζουν την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου θα επιλέξουν τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο που ήδη θα έχει καταρτιστεί. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider