Σκέρτσος: Πώς θα επιστρέψει η γενιά του brain drain;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέρτσος: Πώς θα επιστρέψει η γενιά του brain drain;
Η εγχώρια αγορά εργασίας, με φωτεινές εξαιρέσεις, αποτελούσε και δυστυχώς αποτελεί ακόμη σε σημαντικό βαθμό ένα δύσκολο περιβάλλον για την πλειονότητα των εργαζομένων, αναφέρει ο υπ. Επικρατείας.

Στις πολιτικές εκείνες που θα επιτρέψουν στη γενιά του brain drain να επιστρέψει στην πατρίδα, με ταυτόχρονο απολογισμό των μέχρι σήμερα κυβερνητικών δράσεων σε εργασιακό - ασφαλιστικό, εστιάζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Αναλυτικά και ξεκινώντας από ιστορική αναδρομή του προβλήματος, «το brain drain της δεκαετούς κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της ιστορικής ύφεσης και της επακόλουθης ανεργίας αλλά και μιας καχεκτικής αγοράς εργασίας δίχως ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, επαγγελματικής καταξίωσης και μισθολογικής ανέλιξης».

Εξ άλλου, συνεχίζει, «η εγχώρια αγορά εργασίας, με φωτεινές εξαιρέσεις, αποτελούσε και δυστυχώς αποτελεί ακόμη σε σημαντικό βαθμό ένα δύσκολο περιβάλλον για την πλειονότητα των εργαζομένων. Οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, η αδήλωτη ή ημι-δηλωμένη εργασία καραδοκεί διαρκώς, η επένδυση στην κατάρτιση πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, όπως και η σύζευξη των προσφερόμενων θέσεων εργασίας με τα προσόντα των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι «μόνο η πολιτική που προσθέτει νέες και καλύτερες δουλειές στην οικονομία μπορεί να λογίζεται ως προοδευτική, αποτελεσματική και δίκαιη. Γι' αυτό από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, θέσαμε σε εφαρμογή ένα καλά μελετημένο σχέδιο καίριων φιλο-επενδυτικών και ταυτόχρονα φιλεργατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Τι έχουμε κάνει έως τώρα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου; Καταρχάς, ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων. Με τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά έναν επιπλέον 15ο μισθό ετησίως, επιβεβαιώνουμε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας έχει νόημα μόνο όταν επιστρέφει σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον θεσπίσαμε και διευρύναμε τα εργασιακά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην τηλεργασία και την συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων σε πλατφόρμες».

Και, εν συνεχεία, «μετασχηματίσαμε τον πρώην ΟΑΕΔ από "παγίδα ανεργίας" και οργανισμό επιδομάτων σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό οργανισμό απασχόλησης που ενδυναμώνει με νέες δεξιότητες τους πραγματικούς ανέργους και επιβραβεύει όσους ενεργητικά αναζητούν δουλειά. Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν τα τρία από τα έξι νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ με τίτλο "Δουλειά για Σένα" με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για συνολικά 68.000 ανέργους (νέους, γυναίκες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους) με αντίστοιχα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να τους προσλάβουν. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα προγράμματα ήταν για 10.000 θέσεις τον χρόνο κατά μέσο όρο».

Επίσης, «αναβαθμίσαμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή για να επιτελεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το σύνθετο ρόλο της καθώς σύμφωνα με μελέτη της ΤτΕ μόνο η αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια μείωση της αδήλωτης εργασίας κατά 5% και σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%», υποστηρίζει ο Α. Σκέρτσος και προσθέτει:

«Δημιουργήσαμε ένα δίχτυ υποστήριξης των εργαζόμενων γονιών - και ιδιαίτερα της εργαζόμενης μητέρας- με την καθολική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από 4 ετών, την αύξηση των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 32%, τις "νταντάδες της γειτονιάς", 120 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε επιχειρήσεις, το διευρυμένο σχολικό ωράριο έως τις 5.30 μ.μ. αλλά και τις πρόσθετες γονικές άδειες, ώστε η γονεϊκότητα να μην αποτελεί εμπόδιο για την απασχόληση. Χάρη σε αυτές τις πολιτικές η Ελλάδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ανήκει πλέον στις 12 χώρες με νομοθετημένη την εργασιακή ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα».

Επιπλέον, «επενδύουμε στην σύγχρονη επαγγελματική εκπαίδευση και τη σύζευξη της με τις επιχειρήσεις, με 200 νέα προγράμματα σπουδών και πρότυπα επαγγελματικά λύκεια σε όλη τη χώρα, ώστε να πάψουν τα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ να αποτελούν το αποπαίδι της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ταυτοχρόνως, «μεταρρυθμίζουμε το σύστημα παροχής δεξιοτήτων και κατάρτισης στους εργαζόμενους με νέους μηχανισμούς αξιολόγησης των παρόχων κατάρτισης αλλά και των αποτελεσμάτων που φέρνουν στην απόκτηση εργασίας. Προσφέρουμε σε 500.000 εργαζομένους νέες, πιστοποιημένες δεξιότητες σε σύγχρονα ψηφιακά και πράσινα επαγγέλματα».

Ενώ στο επόμενο σημείο του άρθρου του, ο Α. Σκέρτσος αναφέρεται στο ασφαλιστικό: «Η εισαγωγή της ανταποδοτικότητας στις επικουρικές συντάξεις, η δημιουργία δηλαδή ενός ατομικού κουμπαρά για κάθε νέο ασφαλισμένο που εισήλθε στην αγορά εργασίας από το 2022 και μετά, αποτελεί μια καθυστερημένη μεν, επαναστατική δε αλλαγή για τη χώρα μας που εξασφαλίζει υψηλότερες και εγγυημένες συντάξεις ωθώντας πολλούς νέους εργαζόμενους από την αδήλωτη στην "επίσημη" αγορά εργασίας», σημειώνει και συνεχίζει με την ψηφιακή κάρτα εργασίας: «Άλλο "επαναστατικό αυτονόητο", η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πρώτα στις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να πάψουν η καταστρατήγηση των ωραρίων και οι απλήρωτες υπερωρίες».

Τελευταίο σημείο, η υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων «για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της κατάχρησης εξουσίας στους χώρους εργασίας. Ενώ η θέσπιση ελάχιστης ποσόστωσης 25% στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών από γυναίκες ανοίγει το δρόμο για να σπάσουμε το "ταβάνι" που κρατάει μακριά τις γυναίκες από θέσεις ευθύνης».

Εν κατακλείδι, «προφανώς μένουν πολλά ακόμη να γίνουν στο ελληνικό εργασιακό οικοσύστημα, ωστόσο υπάρχουν δυο δείκτες που πιστοποιούν ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας αποδίδει: η προσθήκη 250.000 νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία τριάμισι χρόνια υπό καλύτερες πλέον συνθήκες για τους εργαζομένους και η εμπιστοσύνη εταιρειών κολοσσών που επενδύουν πλέον στη χώρα μας. Όλα αυτά δίνουν πλέον ξανά ένα ισχυρό κίνητρο επιστροφής στη γενιά του brain drain», καταλήγει στο άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider