Ρωσία: Το πλαφόν στο πετρέλαιο αναδιαμορφώνει τις βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς

Newsroom
Μοιράσου το
Ρωσία: Το πλαφόν στο πετρέλαιο αναδιαμορφώνει τις βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς
Θα οδηγήσει σε αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην επιβολή υψηλότερου κόστους για τους καταναλωτές, αναφέρει η ρωσική πλευρά.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στο προσωρινό πλαφόν που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με το skai.gr, η ρωσική κυβέρνηση, δια της ρωσικής πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον απειλεί με αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

«Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους, σημαίνει στην πράξη ότι οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς αναδιαμορφώνονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Λάβαμε υπόψη τους αλαζονικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία με τους εταίρους της για το περιβόητο ‘όριο τιμών’ του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε η πρεσβεία. «Οι στρατηγιστές στην Ουάσιγκτον, κρυμμένοι πίσω από ευγενή συνθήματα για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τηρούν ένα τείχος σιωπής για το γεγονός ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες στις ενεργειακές αγορές πηγάζουν από τις κακοσχεδιασμένες ενέργειές τους. Πρώτα απ 'όλα - η υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι απαγορεύσεις εισαγωγών ενέργειας από τη χώρα μας».

«Με επιμονή (…) η συλλογική Δύση προσπαθεί να επιλύσει τα ζητήματα που η ίδια δημιούργησε επιπόλαια» συνεχίζει το έγγραφο. «Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες μιας αναμόρφωσης των βασικών αρχών των ελεύθερων αγορών».

Σύμφωνα με τους Ρώσους διπλωμάτες, «βήματα όπως αυτά αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην επιβολή υψηλότερου κόστους για τους καταναλωτές των πρώτων υλών».

«Επιπλέον, από εδώ και στο εξής καμία χώρα δεν έχει ανοσία στην υιοθέτηση όλων των ειδών των πλαφόν στις εξαγωγές της, που ενεργοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους» υποστηρίζουν.

«Ανεξάρτητα από τα τρέχοντα φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο ‘όργανο’ (Κίεβο), είμαστε βέβαιοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να έχει ζήτηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε στις 12 Οκτωβρίου ότι «η Μόσχα δεν πρόκειται να πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου και να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της σε αυτούς που τους επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών». Χαρακτήρισε την πρακτική των ανώτατων ορίων τιμών «κατάφωρο εκβιασμό». Παράλληλα, στην ομιλία του στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο περιορισμός της τιμής του πετρελαίου είναι «γεμάτος με κινδύνους να τεθούν ανώτατα όρια τιμών σε άλλους τομείς, κάτι που είναι επιβλαβές για την παγκόσμια οικονομία της αγοράς και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Στα $60 το βαρέλι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Ουκρανία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πετρέλαιο πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια