ΕΕ: Συζητήσεις για πλαφόν στο ρωσικό αργό μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Συζητήσεις για πλαφόν στο ρωσικό αργό μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι
Εάν το ανώτατο όριο πλησιάσει τα υπάρχοντα επίπεδα έκπτωσης, η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι λειτουργεί ως συνήθως.

Συζητήσεις για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, διεξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το εύρος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας αλλά και από αυτό για το οποίο πίεζαν ορισμένες χώρες. Καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το αργό της σε έκπτωση, ένα υψηλό ανώτατο όριο μπορεί να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές της.

Η G7 αναμένεται να καταλήξει σε ένα πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολαρίων, αναφέρεται, αλλά αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ θεωρούν ότι το προτεινόμενο επίπεδο είναι πολύ υψηλό, καθώς είναι στα ίδια επίπεδα με τον ιστορικό μέσο όρο πριν από την εισβολή.

Οι αρμόδιοι της ΕΕ συναντώνται την Τετάρτη με στόχο να εγκρίνουν τον μηχανισμό ανώτατου ορίου και ένα προτεινόμενο επίπεδο τιμών. Εάν το κάνουν, η ΕΕ και οι G7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το ανώτατο όριο τιμών αργότερα την Τετάρτη. Το πλαφόν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθεί. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά την δημοσίευση του Bloomberg.

Ένας λόγος για τον οποίο οι επενδυτές φαίνεται να το απορρίπτουν είναι ότι οι ασφαλιστές και οι μεταφορείς θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα φορτία που μεταφέρουν. πωλήθηκαν κάτω από την ανώτατη τιμή. Εάν το ανώτατο όριο πλησιάσει τα υπάρχοντα επίπεδα έκπτωσης, η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι λειτουργεί ως συνήθως.

«Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το brent, περίπου 65 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Αν το ανώτατο όριο της τιμής της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα έκανε και πολύ κακό στη Ρωσία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Υψηλό για την Αθήνα το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν - «Ασπίδα» μόνο σε απόλυτο εκτροχιασμό

Κομισιόν: Κατέθεσε πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider