Βορίδης: Μόνο 221 από 2495 φορείς έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο - Έρχονται κυρώσεις για τους μη συμμορφούμενους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βορίδης: Μόνο 221 από 2495 φορείς έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο - Έρχονται κυρώσεις για τους μη συμμορφούμενους
Ο υπουργός προανήγγειλε πως οι φορείς που δεν θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης θα υποστούν κυρώσεις ενώ θα εξαιρεθούν από τον επόμενο κύκλο κινητικότητας.

Την σημασία του ορισμού ενεργειακού υπευθύνου στο πλαίσιο των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα, αλλά και την μη συμμόρφωση της πλειοψηφίας των φορέων στις διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ, επεσήμανε ο υπ. Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Κ. Σκρέκα και Θ. Σκυλακάκη, προαναγγέλλοντας κυρώσεις για όσους επιμένουν να μην εφαρμόζουν τα οριζόμενα.

Ο ενεργειακός υπεύθυνος, οποίος κατά προτίμηση θα είναι μηχανικός και θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα, θα ελέγχει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας με κανένα τρόπο από τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι φορείς που θα πετυχαίνουν τους στόχους, θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους.

Με μέριμνα του υπευθύνου, θα πρέπει να υπάρξει συντήρηση κλιματιστικών και θερμαντικών μέσων, ρύθμιση της θερμοκρασίας τους σύμφωνα με τα οριζόμενα από την υπουργική απόφαση, ενώ θα αναθέτει σε έναν υπάλληλο κάθε τμήματος να κλείνουν φώτα και υπολογιστές, στο τέλος κάθε βάρδιας.

Μη συμμόρφωση και κυρώσεις

Όπως όμως εξήγησε ο κ. Βορίδης από τους 2495 φορείς του δημοσίου, εδώ και δύο μήνες μόνο 221 φορείς έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο, τονίζοντας δε, ότι είναι πολλοί φορείς μικρής λειτουργικότητας, όπως τα σχολεία, που δεν έχουν πραγματοποιήσει ορισμό υπευθύνου.

Ο υπουργός προανήγγειλε πως οι φορείς που δεν θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης θα υποστούν κυρώσεις ενώ θα εξαιρεθούν από τον επόμενο κύκλο κινητικότητας που ξεκινά τον Οκτώβριο, αλλά και από τον επόμενο προγραμματισμό προσλήψεων, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα «κλείσει» με το υπουργικό συμβουλίου αργότερα τον Σεπτέμβριο.

«Πρέπει να κάνουμε όλοι το κομμάτι μας, δεν ζητάμε και τίποτα συγκλονιστικό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά τους δήμους οι περίπου 90 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο, υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως «θα δοθεί λίγος χρόνος ακόμα να συμμορφωθούν όλοι οι φορείς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Η κατανάλωση δημοσίου φτάνει στο 10,8% του συνόλου – Μείωση 10% για τον επόμενο χρόνο - Αρχίζει το Ηλέκτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider