Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εμπόδισε απομάκρυνση αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι εμπόδισε απομάκρυνση αμάχων από το Σεβεροντονέτσκ
Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από ένα εργοστάσιο στο Σεβεροντονέτσκ, πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι εμπόδισαν την απομάκρυνση αμάχων μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» από ένα εργοστάσιο στο Σεβεροντονέτσκ, πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

«Η ρωσική πλευρά παρείχε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ. Παρά όλα αυτά τα μέτρα, (...) οι αρχές του Κιέβου απέτρεψαν με κυνισμό την ανθρωπιστική επιχείρηση», κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Χθες Τρίτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» σήμερα Τετάρτη από τις 08:00 έως τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να επιτρέψει σε αμάχους που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Αζότ να εγκαταλείψουν το Σεβεροντονέτσκ προς την κατεύθυνση εδαφών που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας στο βορρά.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι «παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός πολλές φορές» και ότι «χρησιμοποίησαν την για ανθρωπιστικούς λόγους εκεχειρία για να αναπτυχθούν εκ νέου σε πιο ευνοϊκές θέσεις (μάχης)».

Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση αυτών των ισχυρισμών.

Μια στρατηγική πόλη στην ανατολική Ουκρανία, το Σεβεροντονέτσκ, είναι εδώ και εβδομάδες σκηνικό σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των δυνάμεων της Μόσχας καθώς και των φιλορώσων αυτονομιστών συμμάχων τους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο Αζότ, το οποίο το Κίεβο ισχυρίζεται ότι βομβαρδίζεται συνεχώς.

Αυτή η κατάσταση θυμίζει, σε μικρότερη κλίμακα, αυτό που συνέβαινε στο συγκρότημα της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ένα μεγάλο λιμάνι στα νοτιοανατολικά, το οποίο έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάιο μετά από πολλές εβδομάδες πολιορκίας.

Εκατοντάδες άμαχοι είχαν καταφύγει στις υπόγειες στοές στο Αζοφστάλ, πριν βρεθούν παγιδευμένοι εκεί, δίπλα σε Ουκρανούς μαχητές.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα ανακοινώσει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων, αλλά πολλές συμφωνίες κατέρρευσαν, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται ότι τις παραβίασαν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες προκλήσεις Σοϊλού: «Η Ελλάδα στηρίζει την τρομοκρατία» - Άμεση απάντηση Ελλήνων βουλευτών

Gazprom: Νέα μείωση κατά 1/3 στην παροχή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream - Στο +25% οι τιμές

Μητσοτάκης: Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider