Στυλιανίδης για πυρκαγιές: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι - Ξεκινούν άμεσα έργα αντιπυρικής προστασίας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στυλιανίδης για πυρκαγιές: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι - Ξεκινούν άμεσα έργα αντιπυρικής προστασίας
ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΜΥΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
Ξεκινά ο καθαρισμός 40 χιλ. στρεμμάτων – Διανοίγονται 1.600 χλμ αντιπυρικών ζωνών.

Εντατικοποιούνται οι ρυθμοί για την πρόληψη των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι με θεσμικές αλλαγές και έργα που στόχο έχουν την καλύτερη δυνατό προστασία του μηχανισμού εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Μια βασική θεσμική αλλαγή που δρομολογείται είναι η συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας ενώ εδώ και καιρό διεξάγονται συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των στελεχών του δύο φορέων αλλά και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης καθώς και του ΥΠΕΝ.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε μία ακόμη σημαντική σύσκεψη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, να προδιαγράφει τα επόμενα βήματα. « Πρόληψη και συνέργειες, αυτοί είναι οι άξονες της προετοιμασίας μας. Ένα βασικό προληπτικό μέτρο είναι αυτό ακριβώς που κάνουμε σήμερα εδώ – να βρεθούμε μαζί και να συνεργαστούμε επί του πεδίου. Έχουμε ήδη παραδείγματα από τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν στον Πύργο και στην Αργαλαστή Πηλίου, όπου Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία συνεργάστηκαν και γι’ αυτό είχαμε περιορισμό των καμένων στρεμμάτων.Είχαμε περισσότερες πυρκαγιές από άλλα χρόνια το τελευταίο διάστημα, αλλά είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα. Κι αυτό δείχνει ότι η προετοιμασία είναι καλύτερη και η προετοιμασία βασίζεται ακριβώς στη συνέργεια Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας», ανέφερε σχετικά.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται σε τοπικό πλέον επίπεδο, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, επισημαίνοντας: «Δεν πετάμε στα σύννεφα, έρχεται δύσκολο καλοκαίρι. Θα έχουμε ενίσχυση των εναέριων μέσων μας, αλλά θεωρώ ότι αυτή η νέα συνέργεια Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας αποτελεί τη βασική μας πυξίδα για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η συνεργασία είναι το κλειδί. Γιατί τις πυρκαγιές τις σβήνουν οι Πυροσβέστες μας, σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες».

Ξεκινά ο καθαρισμός 40 χιλ. στρεμμάτων – Διανοίγονται 1.600 χλμ αντιπυρικών ζωνών

Μέσα στις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και την Πυροσβεστική ξεκινά τον καθαρισμό 40 χιλ. στρεμμάτων κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων ενώ διανοίγονται περίπου 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. «Συντηρούμε και διανοίγουμε δασικό οδικό δίκτυο που φτάνει τα 16.000 χλμ», σημείωσε σχετικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ενώ όπως υπογράμμισε για την αποτελεσματική προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου έχει αναπτυχθεί για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια συνεργασία μεταξύ Δασικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικής με θεσμοθετημένο και αυτοματοποιημένο τρόπο.

«Όμως όλα αυτά δεν θα είναι αρκετά εάν ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, ο κάθε Δήμαρχος, ο κάθε Περιφερειάρχης, δεν αναλάβει και δεν αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να διαφυλάξουμε τα δασικά οικοσυστήματα. Το 95% των πυρκαγιών στην Ελλάδα προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια. Αυτό πρέπει πια να σταματήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι, θα δώσουμε τη μάχη. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και είναι επικίνδυνη, αλλά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της», τόνισε ο κ. Αμυράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στυλιανίδης: Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της Ιθάκης

Αντιπυρική περίοδος: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το «αντιπύρ»

Σειρά συσκέψεων Στυλιανίδη - Αμυρά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider