Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη - Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη - Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι η φωτιά έχει περιοριστεί.

Τελευταία ενημέρωση: 16:14

Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του "πέτρινου" κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β' Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα - πάντως - με νοσοκομειακές πηγές, η εκδοχή που εξετάζεται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από ασθενή. Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.

Τριάντα λεπτά χρειάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, δίχως να επεκταθεί σε άλλους θαλάμους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχιπύραρχος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαδούδης.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, εντοπίστηκε δυστυχώς νεκρός, από τους πυροσβέστες, ο ένας από τους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονταν στον συγκεκριμένο θάλαμο, ενώ οι άλλοι δύο ασθενείς εγκαυματίες, διακομίσθηκαν και νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και ο ένας μάλιστα είναι διασωληνωμένος.

«Η πυρκαγιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα εντός του θαλάμου, αυτό σημαίνει πως η καύσιμη ύλη ήταν αρκετή και δημιούργησε ένταση στη φωτιά. Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε τη φωτιά και παράλληλα όταν διαπιστώσαμε ότι πρέπει να προβούμε και σε διασώσεις, στήσαμε επιχείρηση μεταφοράς και διάσωσης των ασθενών, με κρεβάτια και καρότσια με τη βοήθεια του προσωπικού της κλινικής του νοσοκομείου», ανέφερε ο κ Δαδούδης.

Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα... τρέξαμε στο σημείο...επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.

Τριάντα πέντε διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 35 διασώσεις και μεταφορές από τους πυροσβέστες όπως σημείωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νόμου Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τη φωτιά, ήταν οι φύλακες του νοσοκομείου που επιχείρησαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά με πυροσβεστήρες δίχως όμως να τα καταφέρουν διότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί και δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους θαλάμους.

Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα ενώ τα ακριβή αίτια διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

Να αναφέρουμε πως έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» καθώς μεταφέρθηκαν εκεί οι νοσηλευόμενοι της κλινικής Covid.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου έσπευσαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για το περιστατικό στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Στην άμεση αντίδραση του ιατρικού προσωπικού, η οποία ήταν καίρια για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του από το νοσοκομείο Παπανικολάου ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών της φωτιάς που προκλήθηκε το πρωί, θα ξεκινήσουν άμεσα και η λειτουργία του νοσοκομείου δεν θα επηρεαστεί στη βάση της.

Η Μίνα Γκάγκα με τη σειρά της δήλωσε: «Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει αν τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα. Ωστόσο, η διακοπή παροχής οξυγόνου και η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση. Θα μπορούσε να είχε λαμπαδιάσει όλο το νοσοκομείο. Η εξαιρετικά καλή η ανταπόκριση του νοσοκομείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή Σορωνή της Ρόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider