Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστά σχολεία λόγω χιονιά - Πού χρειάζονται αλυσίδες για τις μετακινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστά σχολεία λόγω χιονιά - Πού χρειάζονται αλυσίδες για τις μετακινήσεις
Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών.

Τελευταία ενημέρωση: 13:58

Κακοκαιρία προβλέπεται στη χώρα με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες και ήδη σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έχουν σημείωθεί χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά - ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε πεδινές περιοχές Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων και να γίνει υποχρεωτική η μετακίνηση οχημάτων μόνο με αλυσίδες, σε ορισμένες περιοχές.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας

Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας προχώρησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Στερεάς Ελλάδας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων από τα διόδια των Θηβών στο 93ο χιλιόμετρο έως και τον ανισόπεδο κόμβο των Ραχών στο 242ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ενώ ακινητοποιούνται σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου.

Ακόμη με την ίδια απόφασή της απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, τον Ε65, από το 34ο χλμ. στον Δομοκό έως το 47ο χλμ. στα όρια με την Καρδίτσα όπως επίσης και το συνδετήριο στο ύψος της Ξυνιάδας από την Παλιά Εθνική Οδό μέχρι τον Ε65.

Παράλληλα απαγορεύεται η κυκλοφορία στα βαριά οχήματα και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας-Λάρισας από το 35ο έως το 41ο χλμ. πού είναι το τμήμα μετά την πόλη του Δομοκού.

Στα συγκεκριμένα τμήματα όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα πρέπει να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

- Οχήματα οδικής βοήθειας

- Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

- Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθος λόγω χιονόπτωσης

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ -και στα δύο ρεύματα- προχώρησε η αστυνομία, λόγω χιονόπτωσης.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας–Θηβών

Την απαγόρευση της κυκλοφορία παντός είδους βαρέων οχήματων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών αποφάσισε η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής για λόγους ασφαλείας λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η απαγόρευση ισχύει από τις 9.30 το πρωί σήμερα, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της ΠΕΟ Ελευσίνας-Θηβών, στο τμήμα της από το 5ο χιλιόμετρο (πρατήριο υγρών καυσίμων REVOIL - πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας, στο 30ό χιλιόμετρο.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η απαγόρευση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας

Δυσχέρειες στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αχαΐα έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακό οδό Πατρών - Καλαβρύτων, από την τοπική κοινότητα Καταρράκτη έως την τοπική κοινότητα Κομπηγαδίου, ενώ η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Πτέρης

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου

Επίσης, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο, στην θέση Αραποκέφαλα.

Σε όλα τα προαναφερόμενα σημεία επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Αναστολή των προγραμματισμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα τεθούν σε εφαρμογή οι προγραμματισμένες για σήμερα (9 Μαρτίου 2022) ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία, στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν τεθεί από χθες σε εφαρμογή προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου λόγω εκτέλεσης εργασιών. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων στην Μακεδονία

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα - Ιεροπηγή και Φλώρινα - Νίκη, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών - Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας - Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας - Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας - Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας. Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας - Μ. Λιβαδίων.

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Στην Πιερία, από το 10ο έως το 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης - Ελασσόνας.

Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 68ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας.

Στο μεταξύ, στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, (χωρίς αλυσίδες διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Φλώρινας). Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν καθώς τα καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.

Έντοχη χιονόπτωση και στον Βόλο. Επισημαίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ότι όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και σε μεγάλη ένταση και οι οδηγοί θα πρέπει να επιδεικνύουν υπομονή στην προσπάθεια αποχιονισμού των δρόμων. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο χωριό Πουρί, κοντά στην Ζαγορά, η χιονόπτωση είναι τόσο έντονη που δεν υπάρχει ορατότητα μεγαλύτερη από δύο μέτρα.

Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία Οδό, στην Ημαθία

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, στην Εγνατία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288 χιλιόμετρο) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε τεθεί σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Ποιες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Βέροιας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Σχολεία Ειδικής Αγωγής), λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Και ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία ειδικής αγωγής, όπως επίσης παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ), λόγω της χιονόπτωσης.

Κλειστές σήμερα θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τη νύχτα σε πολλές περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ακόμη και μέσα στην πόλη. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της χιονόπτωσης, όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σήμερα θα παραμείνουν κλειστά. Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες βρίσκονται από τη νύχτα στους επαρχιακούς δρόμους και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτό, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με νεότερες ανακοινώσεις που εξέδωσαν, πολλοί δήμοι στην Δυτική Μακεδονία αναστέλλουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της συνεχούς και έντονης χιονόπτωσης, ακόμη και στις πόλεις της ακριτικής περιφέρειας.

Ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου τα περισσότερα σχολεία σήμερα δεν λειτούργησαν, αφού τα πάντα είναι καλυμμένα με άφθονο χιόνι από το ύψος του Νεοχωρίου και νοτιότερα. Ανάλογες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στην Όθρυ, όπου η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων στη Δυτική Μακεδονία - Απαγορευτικό για φορτηγά στην Εγνατία οδό

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Φίλιππος»

gazzetta
gazzetta reader insider insider