ΠΕΠ Αττικής: Χρηματοδότηση ύψους 4,1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Βουλής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΕΠ Αττικής: Χρηματοδότηση ύψους 4,1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Βουλής
H ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και περιλαμβάνει στατική ενίσχυση του κτιρίου, καθώς και αναδιαρρύθμιση και ανακατασκευή ή επισκευή των επί μέρους στοιχείων.

Δρομολογήθηκε η αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού και χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου μνημείου, κτιρίου της Βουλής, (Φιλελλήνων 23), με χρηματοδότηση ύψους 4.141.883 ευρώ από την Περιφέρεια, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και περιλαμβάνει στατική ενίσχυση του κτιρίου, καθώς και αναδιαρρύθμιση και ανακατασκευή ή επισκευή των επί μέρους στοιχείων ώστε να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες προδιαγραφές, διατηρώντας τον μορφολογικό χαρακτήρα του. Το κτλιριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βουλής από την Εθνική Τράπεζα, το 1996, έχοντας ήδη διέλθει μία ιστορική πορεία, αφού ιδιοκτήτες του υπήρξαν οι οικογένειες Κριεζή, Σούτσου, Μαυροκορδάτου, Θεοφίλη.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία των βουλευτών Σάββα Χιονίδη από τη ΝΔ και του Χαράλαμπου Μαμουλάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόση, πολιτικών μηχανικών και μελών του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής, Π. Πολυχρονόπουλου, νομικών συμβούλων και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή «που νοιάζεται για το ποιοτικό κτιριακό αποτύπωμα της πρωτεύουσας, όπως είναι αυτά τα κτήρια-μνημεία. Η Βουλή εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και προχωρήσαμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες στη δημοπράτηση και στην ανάθεση στην τεχνική ανώνυμο εταιρεία "Έπακρον", με την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει μία συνεργασία για την αποκατάσταση της Μπενακείου Βιβλιοθήκης». Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε πως η Βουλή θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτούς τους στόχους γιατί υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αποκατάστασης και άλλων σημαντικών κτιρίων, όπως είναι το περίφημο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν αλλά και ένα μικρότερο κτήριο επί της οδού Βουλής.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάδειξη ιστορικών κτιρίων που κοσμούν την Αττική και αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μας. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου με 4,1 εκατ. ευρώ, «ποσό που κατοχυρώθηκε μέσω και της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας περί δημοσίων έργων» και δήλωσε ετοιμότητα προκειμένου να ακολουθήσει η χρηματοδότηση-ανάδειξη και άλλων κτιρίων προς όφελος της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. «Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως η αποκατάσταση και η ανάδειξη κτιρίων όπως το συγκεκριμένο βοηθούν όλους μας να κατανοήσουμε την αξία της ιστορίας μας», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής.

Τέλος, ο βουλευτής και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής Χ. Μαμουλάκης μίλησε για την ιδιαίτερα απαιτητική και λεπτή εργασία αποκατάστασης, επισημαίνοντας ότι το στοίχημα βρίσκεται στη μετατροπή της ετοιμορροπίας σε δομική καλαισθησία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider