Τσιόδρας: Βγαίνουμε από την επείγουσα φάση της πανδημίας - Αλλάζει η εστίαση της προσοχής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιόδρας: Βγαίνουμε από την επείγουσα φάση της πανδημίας - Αλλάζει η εστίαση της προσοχής
Από τα κρούσματα, στα δεδομένα σοβαρής νόσου μεταφέρεται η εστίαση της προσοχής, καθώς βγαίνουμε από την επείγουσα φάση της πανδημίας, όπως ανέφερε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα κρούσματα, στα δεδομένα σοβαρής νόσου μεταφέρεται η εστίαση της προσοχής, καθώς βγαίνουμε από την επείγουσα φάση της πανδημίας, όπως ανέφερε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο ημερίδας του ΓΕΕΘΑ, με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι διανύουμε μία σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού, ο οποίος πλέον θα έχει ενδημική παρουσία.

«Αλλάζουμε την εστίαση από τα κρούσματα στη σοβαρή νόσηση, στην ιολογική επιτήρηση και στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι ο λόγος που αρχικά εστιάζαμε στα κρούσματα ήταν ότι συμβάδιζαν με τη σοβαρή νόσο και το θάνατο. Μετά την επικράτηση της Όμικρον, όμως, η συσχέτιση αυτή έχει αλλάξει.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων, κάτι που οφείλεται στην επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο, ενώ την ίδια στιγμή σημαντική σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, αν όχι μέσα στους επόμενους μήνες, σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων και όχι στα κρούσματα, των οποίων η καταμέτρηση θα πάψει.

«Κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της προγραμματισμό και μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στη δημογραφία και τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε ο καθηγητής, καθιστώντας σαφές ότι ναι μεν δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζεται «επείγουσα φάση».

Όπως επεσήμανε, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα αν συνεχιστεί η ίδια πορεία στη χώρα μας, οι διασωληνωμένοι θα έχουν πέσει στους 300 μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μιλώντας για την πανδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ότι η επόμενη προτεραιότητα είναι το πλάνο ελευθερίας: «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», δήλωσε.

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή και στην προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός έναντι της νόσου Covid-19. Βάσει στοιχείων από την Ελλάδα, η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο με τις τρεις δόσεις εμβολίου ανέρχεται περίπου στο 100%, ενώ χάρη στα εμβόλια, αποτράπηκαν περίπου 20.000 θάνατοι στον ελληνικό πληθυσμό.

Αναφερόμενος στην προστασία από την Όμικρον, δήλωσε ότι, σύμφωνα τα δεδομένα από πειραματόζωα, οι τρεις δόσεις με το υπάρχον εμβόλιο, ίσως είναι καλύτερες από ένα ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον. Σχετικά με την λεγόμενη «υβριδική ανοσία» (συνδυασμός της φυσικής ανοσίας, με την ανοσία από το εμβόλιο) εξήγησε ότι οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζανάκης: Δεν είναι απαραίτητες οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: Τα δύο ενδεχόμενα που θα επιβάλλουν αλλαγή πορείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider