Λαβρόφ: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τη Δύση για τις προτάσεις ασφαλείας που καταθέσαμε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαβρόφ: Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τη Δύση για τις προτάσεις ασφαλείας που καταθέσαμε
Η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση για όλες τις πτυχές των προτάσεών της ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση για όλες τις πτυχές των προτάσεών της ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μόσχα έχει ζητήσει εγγυήσεις ότι η γειτονική της Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά οι ΗΠΑ και η ίδια η Συμμαχία μέχρι στιγμής αρνούνται να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα.

Όπως είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, η Ρωσία θα υποβάλει αργότερα σήμερα την απάντησή της στην επιστολή της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του διαλόγου για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

«Ολοκληρώνουμε την ανάλυση της αμερικανικής επιστολής. Αναμένω ότι στο εγγύς μέλλον θα μάθετε με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η κατάσταση...Θα διαβιβάσουμε αυτή την επιστολή στην αμερικανική πλευρά σήμερα», είπε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο έπειτα από συνομιλίες που είχαν.

Στα τέλη Ιανουαρίου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρείχαν στη Μόσχα γραπτές απαντήσεις σχετικά με τις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Σε συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Ρωσίας στις ΗΠΑ και στις απαντήσεις του ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας έχει προετοιμαστεί και είναι περίπου δεκασέλιδη.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο πρόεδρος ενέκρινε το έγγραφο και αυτό θα παραδοθεί στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ σύντομα.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά θα δημοσιοποιήσει το έγγραφο μόλις σταλεί στους δυτικούς ομολόγους του.

«Σαφώς θα δημοσιοποιήσουμε αυτή την επιστολή. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο τα ενδιαφερόμενα μέλη της κοινωνίας των πολιτών των χωρών μας να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Διαφορετικά, αν κρατιέται κρυφό, όπως προτιμούν οι συνάδελφοί μας από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η κοινή γνώμη θα πλημμυρίσει από ψέματα και ωμή προπαγάνδα που τώρα γεμίζουν τον χώρο της πληροφόρησης», πρόσθεσε.

Η Ρωσία θεωρεί αδύνατον να συνεχίσει το έργο της στο κοινό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Λαβρόφ.

Τον περασμένο χρόνο η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα παύσει τις εργασίες της διπλωματικής αποστολής της στο ΝΑΤΟ έπειτα από την απέλαση από τη Συμμαχία οκτώ Ρώσων τους οποίους η Συμμαχία χαρακτήρισε κατασκόπους.

«Στις 20/2 ολοκληρώνονται τα κοινά γυμνάσια Ρωσίας-Λευκορωσίας»

Η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Λαβρόφ, συζητά με την Ιταλία για τις επερχόμενες ευκαιρίες για πραγματοποίηση επαφών σε ανώτατο επίπεδο.

«Συμφωνούμε ότι οι ηγέτες μας ενδιαφέρονται να συνεχίσουν αυτές τις επαφές και συζητάμε για τις επερχόμενες ευκαιρίες με τους ιταλούς συναδέλφους μας», είπε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του στη Μόσχα.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ανησυχία της Δύσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα πιθανόν να παραμείνουν στη Λευκορωσία για περισσότερο καιρό, ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα ολοκληρώσουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στις 20 Φεβρουαρίου, όπως ήταν ήδη προγραμματισμένο.

Αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε ότι η πιθανότητα παράτασης της παραμονής των ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη.

Οι ασκήσεις στη Λευκορωσία έχουν εντείνει την ανησυχία της Δύσης για πιθανή ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι ετοιμάζει επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανική κρίση: Δυσπιστία για τις ρωσικές αναφορές περί απόσυρσης δυνάμεων - Συνεχίζεται η ένταση στο Ντονμπάς

Ρωσία: Στη δημοσιότητα νέα βίντεο από την αποχώρηση στρατευμάτων μετά το πέρας γυμνασίων

Λ. Οίκος: Επιπλέον 7.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα - Η Μόσχα λέει ψέματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider