Ειδήσεις | Ελλάδα
12-01-2022 | 12:15

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times του Λονδίνου

Newsroom
Μοιράσου το
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times του Λονδίνου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική», γράφει, σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα Times, η οποία ανοικτά και ξεκάθαρα πλέον στηρίζει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα απεικονίζουν υπέροχα την ανθρώπινη μορφή και την αίσθηση της κίνησης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα. Αλλά τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για τα ομορφότερα όλων των αποκτημάτων του», σημειώνει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδας Times, αντιστάθηκαν σε αυτήν την πίεση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν».

Η εφημερίδα Times αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την επιστροφή του μαρμάρινου θραύσματος της θεάς Άρτεμης με αντάλλαγμα άλλες ελληνικές αρχαιότητες. Με αυτό ως δεδομένο η βρετανική εφημερίδα προτείνει να γίνει το ίδιο και με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Να επιστραφούν δηλαδή στην Αθήνα και η Ελλάδα να στέλνει «εκ περιτροπής εκθέσεις με μερικά από τα καλύτερα κλασικά της αντικείμενα που δεν εκτίθενται μόνιμα», όπως χαρακτηριστικά γράφει. 

Όπως μάλιστα σημειώνει η εφημερίδα, η πρόταση αυτή έφτασε κοντά σε συμφωνία αλλά απέτυχε να ολοκληρωθεί καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η Βρετανία επιμένει ότι τα έχει αγοράσει και συνεπώς τής ανήκουν νόμιμα, γράφει η εφημερίδα, ενώ η Ελλάδα λέει ότι έχουν λεηλατηθεί και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να τα διαθέσει.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ομιλία του με αφορμή την παράδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου «θραύσματος Fagan» στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός είχε τονίσει πως «έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στο φυσικό τους σπίτι», σημειώνοντας πως «το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση».

«Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο-πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Κοτγούιν ανέφερε πως «η παρέμβαση των Times θα συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο του μακροχρόνιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα». Ένα αίτημα που «ξαναζωντάνεψε» τον περασμένο Νοέμβριο μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λονδίνο και τη σχετική πρόταση που κατέθεσε στον ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ιταλία δανείζει μάρμαρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης με στόχο τη μόνιμη επιστροφή

MUST READ

Μητσοτάκης: Έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στο φυσικό τους σπίτι