Ειδήσεις | Ελλάδα
30-12-2021 | 13:56

Παράταση στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους και από ιδιώτες γιατρούς

Newsroom
Μοιράσου το
Παράταση στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους και από ιδιώτες γιατρούς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Παράταση ενός μήνα παίρνει η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς στους ανασφάλιστους πολίτες, για την αποφυγή περαιτέρω πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19.

Έτσι, οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από την 1η Φεβρουαρίου του 2022 αντί για την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο της ΕΚΑΠΥ και ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, προέβλεπε την κατάργηση διάταξης του νόμου 4368/16, η οποία παραχωρούσε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς από την 1η Ιανουαρίου.

Η κατάργησή της κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μέσω του αποκλεισμού του ιδιωτικού, και μόνο, τομέα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, και μέσω δωρεάν συνταγογράφησης από ιατρούς των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογήσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.