ΟΗΕ: Οι Αφγανοί είναι αντιμέτωποι με «χιονοστιβάδα λιμού και ένδειας»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Οι Αφγανοί είναι αντιμέτωποι με «χιονοστιβάδα λιμού και ένδειας»
Το 98% των Αφγανών υποσιτίζεται, με επτά στις 10 οικογένειες να αναγκάζονται να δανειστούν τρόφιμα.

Σχεδόν το σύνολο των Αφγανών υποσιτίζεται και η οικονομία που είναι υπό κατάρρευση μπορεί να οδηγήσει την ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση του Αφγανιστάν υπό τη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν στην καταστροφή την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με έρευνες του WFP, εκτιμάται ότι το 98% των Αφγανών υποσιτίζεται, με επτά στις 10 οικογένειες να αναγκάζονται να δανειστούν τρόφιμα, κάτι που τις οδηγεί βαθύτερα στη φτώχεια, δήλωσε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Η απότομη αποχώρηση της ξένης βοήθειας ύστερα από τη νίκη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο άφησε την εύθραυστη οικονομία του Αφγανιστάν στο χείλος της καταστροφής με πολλούς Αφγανούς να μην μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά.

«Η επιδεινούμενη οικονομική κρίση, οι συγκρούσεις και η ξηρασία σημαίνουν ότι η μέση οικογένεια μετά βίας τα βγάζει πέρα τώρα», δήλωσε ο Τόμσον Πίρι σε ενημέρωση στη Γενεύη. «Έχουμε πάρα πολλά πράγματα προκειμένου η κρίση αυτή να μην γίνει καταστροφή».

Το WFP έχει προσφέρει επισιτιστική βοήθεια σε 15 εκατ. Αφγανούς από τις αρχές του 2021 και σε 7 εκατ. μόνο τον Νοέμβριο. Την επόμενη χρονιά, σχεδιάζει να προσφέρει βοήθεια σε 23 εκατ. ανθρώπους σε όλες τις επαρχίες του Αφγανιστάν.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία στιγμή», δήλωσε ο Πίρι. «Η διευθύντριά μας για το Αφγανιστάν περιγράφει την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη. Λέει ότι πρόκειται για ‘χιονοστιβάδα λιμού και ένδειας’».

Παράλληλα, η Νάντα Αλ-Νάσιφ, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε ότι οι οικογένειες του Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπες με «σοβαρή φτώχεια και λιμό» με πολλές εξ αυτών να οδηγούνται σε κινήσεις απόγνωσης, όπως η παιδική εργασία, ο γάμος σε μικρή ηλικία, «ακόμα και η πώληση παιδιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O OHE αναβάλλει επ΄αόριστον τη διεθνή αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider