Βρετανικό δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανικό δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ
Πλήγμα στην προσπάθεια του Άσανζ για να αποφύγει την έκδοση του στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να δικαστεί για ις απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσε μέσω των Wikileaks.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις αμερικανικές αρχές.

Η δικαστική απόφαση συνιστά μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια του Άσανζ για να αποφύγει την έκδοση του στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να δικαστεί για ις απόρρητες πληροφορίες που διέρρευσε μέσω των Wikileaks.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου ανατρέπει προηγούμενη δικαστική εντολή για «πάγωμα» της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ και το θέμα θα αποσταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας

Ο ιδρυτής των Wikileaks έχει το δικαίωμα για έφεση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως Ιανουάριο του 2021 η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ --όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης --, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικες δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι από τη διαρροή αυτή τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές.

Αν κριθεί ένοχος, ο Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών, μια υπόθεση η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, αποτελεί μια σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπόθεση Ασάνζ: Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι θα δεχθούν να εκτίσει την ποινή που θα του επιβληθεί στην Αυστραλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider