Μέσω βιντεοσύνδεσης θα λάβει μέρος στην G20 ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσω βιντεοσύνδεσης θα λάβει μέρος στην G20 ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ
Η G20 διεξάγεται στη Ρώμη αύριο 30ή και μεθαύριο 31η Οκτωβρίου. Ο κινέζος ηγέτης θα απευθύνει ομιλία στη σύνοδο.

Ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (G20) που διεξάγεται στη Ρώμη αύριο 30ή και μεθαύριο 31η Οκτωβρίου μέσω βιντεοσύνδεσης, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που διανεμήθηκε σήμερα Παρασκευή.

Ο κινέζος ηγέτης θα απευθύνει ομιλία στη σύνοδο, σύμφωνα με το σημείωμα.

Ο κ. Σι δεν έχει ταξιδέψει εκτός Κίνας από τις αρχές του 2020, όταν έγινε σαφής η σοβαρότητα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Μερικοί ακόμη ηγέτες κρατών της G20, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, δεν θα είναι παρόντες στη σύνοδο. Η οικοδέσποινα Ιταλία έτρεφε την ελπίδα πως θα προσέρχονταν όλοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Ρώμη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Η σύνοδος της G20, στα κράτη μέλη της οποίας αναλογεί το 80% των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενδέχεται να αποτελέσει θεμέλιο για την ανάληψη επείγουσας δράσης με σκοπό την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής πριν αρχίσει, αργότερα μεθαύριο Κυριακή, η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26) στη Σκοτία.

Ο Σι δεν αναμένεται να συμμετάσχει με φυσική παρουσία ούτε στην COP26, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει πως η χώρα που εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα CO2 στον κόσμο έχει ήδη αποφασίσει πως δεν έχει άλλες παραχωρήσεις να προσφέρει στη σύνοδο του ΟΗΕ, μετά τις μείζονες δεσμεύσεις που ανέλαβε από πέρυσι, σύμφωνα με παρατηρητές.

Στη G20 αναμένεται να συζητηθεί η χρηματοδότηση με 100 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερων κρατών για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος αυτός υποτίθεται ότι θα επιτυγχανόταν το 2020, δυνάμει συμφωνίας η οποία είχε συναφθεί το 2009. Δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider