Ερντογάν: Οι ΗΠΑ πρότειναν F-16 ως αντάλλαγμα για τα 1,4 δισ. δολάρια των F-35

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: Οι ΗΠΑ πρότειναν F-16 ως αντάλλαγμα για τα 1,4 δισ. δολάρια των F-35
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ρητά την επιθυμία του να συνεχίσει την αγορά των S-400 παρά τη διαφωνία των ΗΠΑ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ότι οι ΗΠΑ πρότειναν αντί της επιστροφής των χρημάτων που του οφείλουν από το πρόγραμμα των F-35 να προχωρήσουν στην παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε από το νατοϊκό πρόγραμμα κατασκευής του F-35 όταν αποφάσισε να αποκτήσει το σύστημα πυραυλικής αεράμυνας S-400 από την Ρωσία και έκτοτε, έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για να επανέλθει μια διμερής συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, έξω από το νατοϊκό πλαίσιο. Όμως για την ώρα ισχύουν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Η Τουρκία από την πλευρά της πρόσφατα αιτήθηκε να προμηθευτεί 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και περίπου 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου F-16 και από ότι φαίνεται οι ΗΠΑ βρήκαν ευκαιρία να "παζαρέψουν" το χρέος από τα F-35.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρηση του για την περιοδεία του σε χώρες της δυτικής Αφρικής, ότι η Τουρκία εξετάζει με τις ΗΠΑ την επιστροφή των χρημάτων που έχει δώσει για το πρόγραμμα των F-35, λέγοντας ότι “έχουμε πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για τα F-35 και είχαμε αυτή την πρόταση για την επιστροφή τους” και συμπλήρωσε ότι “εκτός αυτού, θα πρέπει να κάνουμε τα όποια απαραίτητα βήματα για να καλύψουμε τις αμυντικές μας ανάγκες”.

Πηγή: Reuters

Photo @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider