Οι πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν ενδέχεται να οδηγηθούν σε φιάσκο - Πώς εμπλέκεται η AUKUS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πυρηνικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν ενδέχεται να οδηγηθούν σε φιάσκο - Πώς εμπλέκεται η AUKUS
Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίσουν, οι πιθανότητες σωρεύονται ενάντια σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν φέτος, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.

Μπορεί ο χρόνος να τελειώνει για τις ΗΠΑ και το Ιράν για να ξαναρχίσουν τις πυρηνικές συνομιλίες, καθώς η Τεχεράνη προωθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα, σύμφωνα με την Eurasia Group.

«Δεδομένου του ρυθμού των πυρηνικών προόδων του, το Ιράν πλησιάζει το σημείο στο οποίο τα οφέλη της συμφωνίας μη διάδοσης της πυρηνικής ενέργειας θα είναι μη ανακτήσιμα χωρίς σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία, στην οποία η Τεχεράνη θα υποχωρήσει», ανέφεραν οι αναλυτές.

Η συμφωνία είναι πιο επείγουσα από ποτέ λόγω των μη αναστρέψιμων κινήσεων, όπως το ότι το Ιράν αποκτά γνώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας προηγμένων φυγοκεντρωτών για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ταυτόχρονα, έχει μειωθεί η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις ξαναρχίσουν, οι πιθανότητες σωρεύονται ενάντια σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν φέτος, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη απόφαση του Ιράν να ορίσει τον Μπαγκέρι Κάνι - υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις και «ένθερμο αντίπαλο» της συμφωνίας του 2015 - ως επικεφαλής διαπραγματευτή αυτών των συνομιλιών.

«Η εμπλοκή του Μπαγκερί Κάνι υποδηλώνει ότι ενώ η Τεχεράνη πιθανότατα θα επανέλθει στις διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες, οι προοπτικές για τις συνομιλίες θα γίνουν ζοφερές στο εγγύς μέλλον», έγραψαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν φέρεται να είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς δυνάμεις στη Βιέννη θα ξαναρχίσουν σύντομα, αλλά ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν επέμεινε επίσης στις ΗΠΑ να απελευθερώσουν 10 δισ. δολάρια από τα παγωμένα κεφάλαια της Τεχεράνης ως χειρονομία καλής θέλησης.

Επιπλοκές της Aukus

Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν στο CNBC ότι ανησυχούν για το πώς η συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ (Aukus) θα μπορούσε να επηρεάσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν μια νέα εταιρική σχέση ασφάλειας τον περασμένο μήνα που στοχεύει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό καθώς η Κίνα διευρύνει την επιρροή της. Η συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια είναι μέρος αυτής της εταιρικής σχέσης.

Το Aukus παρέχει «ηθική μόχλευση» στο Ιράν σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ασίφ Σούγια, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι θέλουν να περιορίσουν την πυρηνική ενέργεια - ωστόσο η Ουάσιγκτον βοηθά την Αυστραλία να αποκτήσει υποβρύχια που πιθανότατα θα λειτουργούν με ουράνιο βαθμού οπλικών συστημάτων.

«Στο ηθικό πεδίο, το Aukus έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει το καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και αυτό ενισχύει τις φιλοδοξίες του Ιράν, καθώς και τις πιθανότητες», ανέφερε στο CNBC.

Η συμφωνία για τα υποβρύχια δημιουργεί επίσης ένα «καταστροφικό προηγούμενο», δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, του προγράμματος πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider