Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση για τους δασικούς χάρτες - Τα επόμενα βήματα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση για τους δασικούς χάρτες - Τα επόμενα βήματα
Προς την ολοκλήρωσή του βαίνει το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών στην Ελλάδα.

Προς την ολοκλήρωσή του βαίνει το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών στην Ελλάδα το οποίο έχει στόχο να αντιμετωπίσει προβλήματα δεκαετιών και να εκσυγχρονίσει μια νομοθεσία η οποία αποτελεί συνταγματική επιταγή από το 1975. Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας λύνεται ένα από τα τρία βασικά ζητήματα στα οποία «κολλούσε» η ολοκλήρωση του έργου, εκείνο που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των υπόλοιπων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στους δασωθέντες αγρούς και στις εκχερσωμένες εκτάσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για τις επιλογές αγροτικής χρήσης των εκτάσεων αυτών (χωρίς τη δυνατότητα δόμησης), κάτι που θα δώσει διέξοδο στην αγροτική παραγωγή αλλά και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της, έκρινε ότι ο πυρήνας του νέου αναθεωρημένου-συστήματος που καθορίζει τους δασικούς χάρτες όλης της χώρας είναι συνταγματικός, ενώ ακύρωσε δύο διατάξεις της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης που αφορούν τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες εντός δασικών εκτάσεων οι οποίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ακυρώνει ως «αντισυνταγματικές» τις διατάξεις που εξαιρούσαν από τη δασική νομοθεσία τις εκτάσεις εκείνες για τις οποίες είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, ακόμη κι αν δεν είχαν προλάβει να χτιστούν. Επιπλέον, οι ανώτατοι δικαστές ακύρωσαν την εξαίρεση από τη δασική νομοθεσία περιοχών εντός οικισμών, οι οποίες είχαν οριοθετηθεί με απρόσφορες ρυθμίσεις ή διοικητικές εγκυκλίους (π.χ. με παλιές αποφάσεις Νομαρχών κλπ.) και όχι σύμφωνα με την πάγια σχετική νομοθεσία.

Τι ισχύει για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες εκτάσεις

Στους δασωμένους αγρούς εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 67 του Ν.998/1979, όπως ισχύει, και η δασικού χαρακτήρα έκταση μπορεί να αποδοθεί σε άλλες χρήσεις. Πλέον προχωρούν οι διαδικασίες για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τη χρήση τους ως γεωργική εκμετάλλευση. Ομοίως, το υπουργείο δρομολογεί λύση και για το θέμα των αυθαίρετα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση, χωρίς να έχουν εκδοθεί νόμιμες διοικητικές πράξεις.
Σημειώνεται ότι για τις εκχερσώσεις (ΔΑ) υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσω συγκέντρωσης ποσοτικών στοιχείων και σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών. Όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο, στόχος είναι, η προωθούμενη ρύθμιση να επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει προστατεύοντας το Δημόσιο από τους καταπατητές, αλλά και τους νόμιμους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων.

Αμυράς: Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις

Πλέον, όπως ανέφερε την Τρίτη το ΥΠΕΝ, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών, προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της προάσπισης των περιουσιακών δικαιωμάτων των πολιτών.

O Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς επισήμανε: «Η απόφαση του ΣτΕ μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, όπως άλλωστε πράξαμε για την αναγνώριση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ των ιδιωτών στα Ιόνια νησιά, την Κρήτη, τη Λέσβο, Σάμο και Χίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Κύθηρα-Αντικύθηρα και τη Μάνη, αλλά και για την εξαίρεση των ασπαλάθων από τα δασικά είδη. Διαφυλάττουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και συγχρόνως διασφαλίζουμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών μια για πάντα, χωρίς να τους βασανίζουν εκκρεμότητες στο μέλλον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣτΕ: Συνταγματικοί οι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες

Δασικοί Χάρτες: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίση του ΣτΕ

ΥΠΕΝ: Οι δασικοί χάρτες προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider