Από 13 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Τι θα ισχύει αναλυτικά σε όλους τους κλάδους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από 13 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους - Τι θα ισχύει αναλυτικά σε όλους τους κλάδους
Στα 10 ευρώ το κόστος των rapid test. 1 για ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, 2 σε εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, εργαζομένους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές. Τι ισχύει για μαθητές, φοιτητές και ταξιδιώτες.

«Μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκινώντας την ενημέρωση για τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι «αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ Covid είναι μη εμβολιασμένοι».

Εφόσον πλέον υπάρχει επιλογή, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι χρειαζόμαστε ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς για να φτάσουμε στο 80%.

Μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν και αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα αλλά θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού και να θωρακιστούν οι ΜΕΘ.

Έτσι, από 13 Σεπτεμβρίου

  • Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για μη εμβολιασμένους υγειονομικούς. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.
  • Σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test/εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη).
  • Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές: 2 εργαστηριακά rapid tests/εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Μαθητές: 2 self tests/εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  • Φοιτητές: 2 εργαστηριακά rapid tests/εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
  • Ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ:
    - 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών.
    - Self test για τους ανηλίκους 5-12 ετών που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Επίσης:

- Τα rapid tests θα αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τις αρμόδιες αρχές.

- Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε δημόσιες δομές, θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κόστος 10 ευρώ/τεστ.

- Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

- Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. (Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους).

«Τα μέτρα δεν έχουν πατερναλιστικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα, είναι υποχρέωσή μας προς όσους πρόσεχαν όλο αυτό το διάστημα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε την ενημέρωση

Στην ενημέρωση συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα λειτουργούν εστίαση, θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια

Εμβολιασμοί: Σε ποιους θα χορηγηθεί η τρίτη δόση με mRNA

gazzetta
gazzetta reader insider insider