Ένας χρόνος από την καταστροφική έκρηξη στο Λίβανο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας χρόνος από την καταστροφική έκρηξη στο Λίβανο
Η έκρηξη, μια από μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις στην Ιστορία, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας.

Ο μικρούλης Zορζ Νάισερ γίνεται ενός έτους --όσος ακριβώς χρόνος έχει περάσει από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Οι ωδίνες της μητέρας του είχαν ήδη ξεκινήσει πέρυσι στις 4 Αυγούστου όταν μια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, που βρισκόταν για χρόνια σε αποθήκη, εξερράγη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, σπάζοντας τα παράθυρα και γεμίζοντας με θραύσματα γυαλιών το κρεβάτι της.

Η Εμανουέλ Άλτιφ Νάισερ γέννησε τελικά το πρώτο της παιδί υπό το φως των φακών στο διάδρομο του κατεστραμμένου πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σεν Ζορζ.

Ένα χρόνο μετά, η Εμανουέλ και ο σύζυγός της Εντμόν Νάισερ λένε ότι ο γιος τους είναι ένα «σύμβολο ζωής», φέρνοντας ελπίδα στους κατοίκους του Λιβάνου.

«Πολλοί άντλησαν δύναμη από αυτόν μετά την έκρηξη…Συναντήσαμε ανθρώπους των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν και έχασαν πολλά. Όταν συνάντησαν τον Ζορζ, τους έβλεπες να χαμογελούν», δήλωσε ο Εντμόν.

Η έκρηξη, μια από μεγαλύτερες μη πυρηνικές εκρήξεις στην Ιστορία, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας.

«Για ένα διάστημα μετά την έκρηξη νιώθεις ότι ακόμα είσαι σε σοκ, συνεχίζεις να μην συνειδητοποιείς τι σου έχει συμβεί», δήλωσε η Εμανουέλ.

«Μετά από αυτό, το συνειδητοποιείς περισσότερο, σε ενοχλεί πιο πολύ και δεν καταλαβαίνεις τι έχει συμβεί, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να σταθείς στα πόδια σου. Έχω το μωρό μου και δεν μπορώ να είμαι αδύναμη μπροστά του».

Και οι δύο γονείς συμφωνούν ότι ο Ζορζ τούς έδινε δύναμη σε δύσκολες στιγμές.

Ο Λίβανος προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από τον αντίκτυπο της έκρηξης εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης. Όπως πολλοί Λιβανέζοι, η Εμανουέλ είπε ότι δυσκολεύονται να βρουν γάλα και φάρμακα για το μωρό τους ενώ επιδεινώνονται οι ελλείψεις σε όλη τη χώρα και εξαντλούνται βασικά προϊόντα.

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της έκρηξης, και τα γενέθλια του Ζορζ, ο Εντμόν είπε ότι είχαν ανάμικτα συναισθήματα: «Δεν μπορείς να χαίρεσαι ενώ άλλοι είναι θλιμμένοι την ίδια στιγμή αλλά επίσης δεν μπορούμε να στερήσουμε από τον Ζορζ την ευκαιρία μιας γιορτής».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider