Το 10% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην κλιματική αλλαγή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 10% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην κλιματική αλλαγή
κλιματική αλλαγή
Οι εξαιρετικά ζεστές και κρύες θερμοκρασίες ευθύνονται για 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Σχεδόν το 10% των θανάτων σε όλο τον κόσμο μπορεί να αποδοθεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή σε ασυνήθιστα ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες, σύμφωνα με νέα έρευνα που συνδέει τον ακραίο καιρό με τη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα θνησιμότητας και καιρού από 750 τοποθεσίες σε 43 χώρες μεταξύ 2000 και 2019 και διαπίστωσαν ότι η μέση ημερήσια θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές αυξήθηκε κατά 0,26C ανά δεκαετία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εξαιρετικά ζεστές και κρύες θερμοκρασίες που γίνονται πιο συχνές καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή ευθύνονται για 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, στα ακραία καιρικά φαινόμενα φέρεται να οφείλεται το 9,4% των θανάτων παγκοσμίως για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2000 και 2019, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να αποτελούν την πρωταρχική αιτία. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από την έκθεση στο κρύο, η τάση αυτή είναι πιθανό να αντιστραφεί καθώς όπως εκτιμούν οι ερευνητές αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ήδη, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από τα κύματα καύσωνα που διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι ενώ η Ευρώπη είχε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου ανά 100.000 άτομα λόγω της έκθεσης στη θερμότητα. Από την άλλη, η υποσαχάρια Αφρική κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου ανά 100.000 άτομα λόγω της έκθεσης στο κρύο ενώ η μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας καταγράφτηκε στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας, καθώς αυξάνονται οι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα, δήλωσε ο Yuming Guo, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Monash.

Οι σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις εδώ και εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider