ΠΟΥ: Οι αγώνες του Euro ενδέχεται να αποτελέσουν «εστίες υπερμετάδοσης»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ: Οι αγώνες του Euro ενδέχεται να αποτελέσουν «εστίες υπερμετάδοσης»
Euro2020
«Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα ίδια τα στάδια», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κάθριν Σμόλγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης.

Οι πόλεις όπου φιλοξενούνται οι τελευταίοι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου θα πρέπει να φροντίσουν να παρακολουθήσουν πιο προσεκτικά την κυκλοφορία των θεατών, ακόμη και πριν την άφιξή τους στα στάδια αλλά και μετά, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα ίδια τα στάδια», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κάθριν Σμόλγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις συστάσεις του οργανισμού μπροστά στην άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στο Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη.

Η βρετανική πρωτεύουσα αναμένεται να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τους τελικούς του Euro την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή ο προημιτελικός αγώνας μεταξύ της Ελβετίας και της Ισπανίας.

Όταν ρωτήθηκε αν το Euro μπορεί να αποτελέσει «εστία υπερμετάδοσης» της covid-19, ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε απάντησε: «Ελπίζω όχι, όμως δεν μπορώ να το αποκλείσω».

Πολλές εκατοντάδες κρούσματα covid-19 εντοπίστηκαν σε θεατές των αγώνων του Euro --κυρίως Σκοτσέζους που επέστρεψαν από το Λονδίνο, Φινλανδούς που επέστρεψαν από την Αγία Πετρούπολη, αλλά και θεατές στο στάδιο της Κοπεγχάγης—που αποδείχθηκε ότι μολύνθηκαν από το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι που ζουν στη Σκοτία παρακολούθησαν αγώνες του Euro ενώ ήταν φορείς του κορονοϊού, πολλοί εκ των οποίων ήταν παρόντες στον αγώνα εναντίον της Αγγλίας που έγινε στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές της Σκοτίας.

«Αυτό που πρέπει να δούμε γύρω από τα στάδια είναι πώς οι άνθρωποι φτάνουν εκεί, μετακινούνται με κονβόι γεμάτων λεωφορείων ή εφαρμόζουν μέτρα ατομικής προστασίας;», υπογράμμισε η Σμόλγουντ.

Ο ΠΟΥ Ευρώπης ζήτησε επίσης να ελεγχθεί τι μπορεί να κάνουν «οι θεατές όταν φεύγουν από τα γήπεδα, πηγαίνουν σε πολυσύχναστα μπαρ ή παμπ;», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο ΠΟΥ ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε μια κατάσταση ανόδου των κρουσμάτων, οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να παίξουν τον ρόλο του πολλαπλασιαστή σε ό,τι αφορά τη μετάδοση», κατέληξε η Σμόλγουντ.

Η άνοδος των κρουσμάτων covid-19 έχει προκαλέσει ανησυχία για ένα νέο κύμα μολύνσεων στην Ευρώπη το φθινόπωρο, αν δεν εμβολιαστούν οι πολίτες.

«Η ανησυχία για μια έξαρση το φθινόπωρο υπάρχει, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι ίσως έρθει νωρίτερα», τόνισε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider