Κίνα: Εξάλειψη της ελονοσίας έπειτα από 70 χρόνια προσπαθειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Εξάλειψη της ελονοσίας έπειτα από 70 χρόνια προσπαθειών
Ο ΠΟΥ διαθέτει και έναν ξεχωριστό κατάλογο 61 χωρών όπου η ελονοσία δεν έχει εξαπλωθεί ποτέ ή εξαλείφθηκε χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Η Κίνα κατάφερε να εξαλείψει την ελονοσία έπειτα από μάχη 70 ετών κατά της ασθένειας αυτής που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η χώρα, που μετρούσε 30 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας τη δεκαετία του 1940, δεν έχει αναφέρει καμία εγχώρια μόλυνση τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Από την ασθένεια πέθαναν το 2019 περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, κυρίως στην Αφρική.

«Συγχαίρουμε τον κινεζικό λαό που κατάφερε να απαλλάξει τη χώρα από την ελονοσία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η Κίνα εντάσσεται στον κατάλογο των χωρών, που είναι ολοένα και περισσότερες, οι οποίες δείχνουν ότι είναι εφικτό ένα μέλλον χωρίς ελονοσία», πρόσθεσε.

«Αυτή η επιτυχία που κερδήθηκε με δυσκολία αποτελεί προϊόν πολλών δεκαετιών στοχευμένων και συνεχών δράσεων», συνέχισε ο Τέντρος.

Οι χώρες που έχουν περάσει τρία συνεχή χρόνια χωρίς να καταγράψουν κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας μπορούν να ζητήσουν από τον ΠΟΥ πιστοποιητικό που θα επικυρώνει το καθεστώς τους ως χώρα χωρίς ελονοσία. Το αίτημά τους θα πρέπει να συνοδεύεται από πολύ συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία και οι χώρες να αποδεικνύουν ότι είναι ικανές να προλάβουν οποιαδήποτε νέα μόλυνση.

Η Κίνα είναι η 40η χώρα που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση από τον ΠΟΥ. Οι πιο πρόσφατες είναι το Σαλβαδόρ (2021), η Αλγερία και η Αργεντινή (2019) και η Παραγουάη και το Ουζμπεκιστάν (2018).

Η χώρα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής του δυτικού Ειρηνικού που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Μόνο τρεις χώρες της περιοχής διέθεταν μέχρι πρότινος την πιστοποίηση αυτή: η Αυστραλία (1981), η Σιγκαπούρη (1982) και το Μπρουνέι (1987).

Ο ΠΟΥ διαθέτει και έναν ξεχωριστό κατάλογο 61 χωρών όπου η ελονοσία δεν έχει εξαπλωθεί ποτέ ή εξαλείφθηκε χωρίς τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Στην έκθεσή του το 2020 για την ελονοσία στον κόσμο που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι πρόοδοι που γίνονται στη μάχη κατά της ελονοσίας έχουν τελματώσει, κυρίως στις αφρικανικές χώρες, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και οι θάνατοι.

Έπειτα από μια σταθερή μείωση από το 2000, όταν από την ελονοσία πέθαναν 736.000, ο αριθμός των θανάτων υπολογιζόταν στις 411.000 το 2018 και σε 409.000 το 2019. Περισσότερο από το 90% των θανάτων καταγράφεται στην Αφρική και αφορά κυρίως μικρά παιδιά (265.000).

Το 2019 καταγράφηκαν 229 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας, ένα επίπεδο που διατηρούνταν σταθερό επί τέσσερα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider