Διετής παράταση για την αξιοποίηση του λατομείου Ράικου στην Πεντέλη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διετής παράταση για την αξιοποίηση του λατομείου Ράικου στην Πεντέλη
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 798.671 ευρώ και στόχος είναι η αναβάθμιση της υποβαθμισμένης και «τραυματισμένης».

Διετή παράταση για την ανάδειξη και αξιοποίηση του λατομείου Ράικου στο Πεντελικό όρος δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η ανάπλαση της περιοχής του παλαιού λατομείου είναι ένα πρωτοποριακό έργο που υλοποιεί ο Δήμος Πεντέλης, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Είχε ξεκινήσει το 2018 και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το έργο είχε καταληκτική ημερομηνία την 31η /12/2023. Ωστόσο, καθώς οι χρόνοι δεν …έβγαιναν, ειδικά εξαιτίας των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία και τα lockdown, η δημοτική αρχή αιτήθηκε παράτασης από το ΥΠΕΝ την οποία και έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 798.671 ευρώ και στόχος είναι η αναβάθμιση της υποβαθμισμένης και «τραυματισμένης» περιοχής του λατομείου, το οποίο βρίσκεται εντός της χαρακτηρισμένης δασικής και αναδασωτέας έκτασης του Πεντελικού Όρους. Στην περιοχή, εκτός από την ανάπλαση, προβλέπονται δράσεις δεντροφύτευσης και ενίσχυσης του υπάρχοντος φυτικού κεφαλαίου καθώς και αναβάθμιση και ανάδειξη του κεντρικού πετρόχτιστου κτιρίου για τη δημιουργία εκθεσιακού –πολιτιστικού χώρου στο οποίο θα εκτίθενται εργαλεία και προϊόντα λατόμησης. Στο λατομείο από τη δεκαετία του 1950 γινόταν εξόρυξη και εμπορία του περίφημου πεντελικού μάρμαρου.

Βεβαίως πρέπει να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των υλικών που έχουν αποτεθεί στην περιοχή, όπως μπάζα οικοδομών, σκουπίδια, στείρα υλικά κατακρημνίσεων κλπ. Επίσης, θα γίνει εμπλουτισμός του εδάφους με γόνιμες γαίες (κομπόστ), διευθέτηση των επιπέδων απορροής όμβριων, επιπεδοποίηση του χώρου εισόδου στη στεφάνη και διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου καθώς και του δρόμου που οδηγεί από τον ανατολικό χωματόδρομο στην είσοδο του λατομείου. Ακόμη, στα έργα περιλαμβάνονται κατεδαφίσεις ερειπίων και απομάκρυνση των μπαζών, τοποθέτηση γαιών επικάλυψης στείρων υλικών κλπ..

Επιπλέον, προβλέπονται και άλλες πολλές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, όπως είναι η τοποθέτηση δαπέδου, η εγκατάσταση και η συντήρηση του πράσινου, η φύτευση φυτών, η υποστύλωση δένδρων, ο σχηματισμός λεκανών άρδευσης και ο εξοπλισμός άρδευσης. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν εργασίες αναβάθμισης των δύο κτιρίων, τοποθέτηση συστημάτων φωτισμού αλλά και συστήματος προστασίας των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού της στεφάνης, έργα ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση πεζών και ΑΜΕΑ στο κιόσκι από τον ανατολικό χωματόδρομο, μετατροπή της υδατοδεξαμενής σε χρηστικό αποθηκευτικό χώρο νερού πυρόσβεσης κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider