Πού θα κατευθυνθούν οι δράσεις και τα κονδύλια πυροπροστασίας της χώρας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα κατευθυνθούν οι δράσεις και τα κονδύλια πυροπροστασίας της χώρας
Πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας
Με δύο επιστολές των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προς τους δήμους δίνονται οι κατευθύνσεις για την προστασία από τις πυρκαγιές.

Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, η οποία έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος απέστειλαν επιστολές σε όλους τους δήμους της χώρας, με τις οποίες τους καλούν να υλοποιήσουν άμεσα δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σε ζητήματα πυροπροστασίας.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 34052/5-5-2021) έχει διατεθεί κονδύλι 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους Δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών έχει, ήδη, διατεθεί επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ από τους Κ.Α.Π. στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής για αντίστοιχες δράσεις ενώ με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίθηκαν 3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης που έχει συγκεντρωθεί σε δήμους της Αττικής, οι οποίοι είχαν πληγεί προσφάτως από τη «Μήδεια». Πέραν αυτών, όπως σημειώνεται στην επιστολή το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια έκτακτης χρηματοδότησης.

Έτσι, στις δύο επιστολές τους, οι δύο κ.κ. Στ. Πέτσας και Γ. Αμυράς, ζητούν από τους δήμους να προβούν σε όλες τις προληπτικές ενέργειες που απαιτούνται και τους καλούν να βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά την ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης, με έμφαση στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του αντιπυρικού σχεδιασμού και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, παραθέτουν τις δράσεις της αντιπυρικής προστασίας που είναι στην αρμοδιότητα των δήμων και είναι οι εξής:

-Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις κ.ο.κ.) που είναι αρμοδιότητας των Δήμων.

-Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικόπεδα, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων.

-Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους Δήμους, καθ’ υπόδειξη και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών, για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.

-Συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου από τους Δήμους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

-Υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων.

-Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Επίσης, ζητείται από τους δήμους να επιληφθούν σε θέματα που αφορούν στην προμήθεια εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ.), σε λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κ.ά.), αλλά και στην κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολή ή της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider