ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο υπόθεση που θα μπορούσε να περιορίσει τις αμβλώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο υπόθεση που θα μπορούσε να περιορίσει τις αμβλώσεις
Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
Η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας θα εξετάσει την αναστολή του νόμου του 1973 που επέτρεψε το δικαίωμα των αμβλώσεων.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ οδεύει υπόθεση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον περιορισμό των δικαιωμάτων άμβλωσηςεπί αμερικανικού εδάφους.

Σύμφωνα με το Reuters, το Δικαστήριο θα εξετάσει την αναστολή του νόμου του 1973 που επέτρεψε το δικαίωμα των αμβλώσεων.

Το Δικαστήριο θα ασχοληθεί με αίτημα που είχε υποβάλλει η πολιτεία του Μισισίπι για να απαγορευτεί δια νόμου η διακοπή της κύησης μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Στις ΗΠΑ, ελλείψει ενός νομοθετικού πλαισίου, το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν εκείνο που αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σε μια εμβληματική απόφαση του 1973 με τίτλο "Roe v. Wade". Απεφάνθη στη συνέχεια ότι οι γυναίκες μπορούν να προχωρούν σε άμβλωση εφόσον το έμβρυο «δεν είναι βιώσιμο», κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 22 εβδομάδες κύησης.

Ένα μέρος του πληθυσμού, ιδίως στα θρησκευτικά περιβάλλοντα, παραμένει σθεναρά αντίθετο στην τεχνητή διακοπή της κύησης και οι συντηρητικές πολιτείες υιοθέτησαν, στο πέρασμα του χρόνου, νόμους για τον περιορισμό της πρόσβασης των γυναικών σε αυτές τις επεμβάσεις.

Όμως, οι νόμοι που αντικρούουν απευθείας το πλαίσιο, που έχει ορίσει το Ανώτατο Δικαστήριο, ιδίως εκείνοι που απαγορεύουν όλες τις αμβλώσεις ή περιορίζουν τις αμβλώσεις στην πρώτες εβδομάδες της κύησης, είχαν, έως σήμερα, συστηματικά ακυρωθεί από τα δικαστήρια.

Ο νόμος του Μισισίπι είχε, επομένως, μπλοκαριστεί σε πρώτο βαθμό κατόπιν στο εφετείο. Οι συντάκτες του αποφάσισαν τότε να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να έχει απορρίψει την προσφυγή, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, γεγονός που θα επικύρωνε αυτές τις αποφάσεις. Αποδεχόμενο να εξετάσει την προσφυγή, αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να τις αναστρέψει.

Προκειμένου να πείσει το δεξιό εκλογικό σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, να διορίσει στο σύνολο των ομοσπονδιακών δικαστηρίων δικαστές που πρέσβευαν συντηρητικές αξίες και κυρίως αντιτίθεντο στην άμβλωση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, μεταξύ αυτών την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, μια πιστή καθολική, για να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, θερμή προασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: «Εκβιασμός» Τραμπ στην Καλιφόρνια - «Κόβει» ομοσπονδιακούς πόρους λόγω των αμβλώσεων

Ιρλανδία-Δημοψήφισμα: «Ναι» στις αμβλώσεις με 66,4%

Ο Γκέιτς επιτίθεται στον Τραμπ για τις αμβλώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider